Groeten uit Israël: Raketbeschieting bleek vals alarm

Monday, March 26, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Sinds gisteren is het weer donker als ik 's ochtends vroeg het huis uit ga. Dit is de prijs die we moeten betalen voor het begin van de zomertijd, die hier bij ons al op vrijdag is begonnen. We winnen 's avonds nog een zonuur, maar ik sta 's ochtends op in het donker. Ik geef toe dat het wat moeilijker is, maar dat went wel. Ik ben een vriend van de zomertijd, anders zou het ook in de zomer rond 19 uur donker worden. En dat is niet leuk.

Het is weer wat warmer geworden, er is een nieuwe Sharav op komst, maar die zal iets zwakker zijn dan die van vrijdag. Dus wordt in Modi'in vandaag 'slechts' 28 graden verwacht, niets vergeleken met de 37 graden van vrijdag. En dan worden kort voor Pesach, op donderdag, zelfs nog regendruppels verwacht, maar dat neem ik niet meer serieus, want daarna wordt alleen nog maar zon aangekondigd en de volgende Sharav komt zeker.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot deels bewolkt met een aanzienlijke temperatuur­stijging. Bovengemiddeld droog, Sharav. In de ochtend sterke oostenwinden in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,44 m onder de zeespiegel.

Spelen met vuur kan gevaarlijk zijn. En dat was hoogstwaarschijnlijk de oorzaak voor een brand in Be'er Sheva gisteravond. Hij brak uit in het appartement op de achtste verdieping van een gezin van acht personen en had verwoestende gevolgen. Het avondnieuws berichtte live op locatie, toen de brandweer nog zocht naar mogelijke mensen die opgesloten zaten in het appartement. Een tweejarig meisje raakte door het vuur zo zwaar gewond dat ze niet meer gered kon worden, haar vierjarige broer ligt op de intensive care, hij werd met zijn zus onder het bed gevonden, waar ze zich tegen het vuur wilden beschermen. Een tragisch verhaal.

In het nieuws werd dan een video getoond waarin een ander kind van het gezin, een achtjarige meisje, dapper van het balkon naar het balkon van de buren springt, die een deken hadden gespannen om haar op te vangen. De reddingsoperatie gelukte. Het meisje is al uit het ziekenhuis ontslagen samen met een ander kind van het gezin, een 6 maanden oude baby. De brandweer onderzoekt nu of de brand is veroorzaakt door spelen met de brand of door een defect stopcontact. De radio sprak echter meer over het spelen met lucifers. Een tragisch verhaal

Een dapper meisje. De buren moedigen haar aan om vanaf het balkon een verdieping naar beneden te springen.

Is er een nieuwe ronde met Hamas begonnen? vroeg men zich af in Ashkelon, Sderot en de plaatsen rond de Gazastrook, toen rond 22.30 uur in het zuiden van het land de sirenes klonken. De rest van de avond verliep dus niet echt rustig. Toen enkele afweerraketten van de Iron Dome werden afgevuurd om door Hamas op Israël afvuurde raketten af te weren, was iedereen er zeker van dat dit een verdere escalatie was.

Lancering van raketten van de Iron Dome (Kipat Barzel) gisteren.

Maar later bleek dat het een vals alarm was geweest. Het systeem lijkt te gevoelig te zijn en heeft gereageerd op het schieten van machinegeweren, dat in de Gazastrook plaats vond, waarschijnlijk voor opleidingsdoeleinden van Hamas. Ja, niet alleen het Israëlische leger oefent, ook de andere kant lijkt zich voor te bereiden op een volgende confrontatie. Maar waarom het afweersysteem zo gevoelig reageerde, zal nu onderzocht worden. Want we mogen niet vergeten dat elk van deze Iron Dome raketten zo'n 50.000 tot 100.000 dollar kost. U kunt zich voorstellen hoeveel geld er gisteren gewoon verspild is.

Toch moeten we ons afvragen wat Hamas met deze 'oefening' wilde bereiken. Israëlische veiligheids­experts zeiden dat Hamas met zijn oefeningen, waarbij ook raketten in zee werden afgeschoten, zou willen aangeven dat het klaar was voor een nieuwe ronde. Misschien is het niet zo erg dat de Iron Dome zo gevoelig is. Dat is zeker beter dan andersom.

Laten we hopen dat we vanaf nu minder opwindende dagen zullen hebben, we willen ons in rust voorbereiden op de feestdagen en ze in rust doorbrengen met het gezin. Een minister zei vandaag op de radio dat men alles zou doen om ons vredige en gelukkige feestdagen te garanderen. In die geest wens ik u een prettige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.