VN-Mensen­rechten­raad veroordeelt Israël vijf keer

zondag 25 maart 2018 |  Redactie Israel Today
Dit weekeinde heeft de VN-Mensen­rechten­raad zijn jaarlijkse bijeenkomst van een maand in Genève op de gebruikelijke manier afgesloten: de als anti-Israëlisch bekend staande VN-organisatie nam zaterdagavond vijf resoluties tegen Israël aan.

Afbeelding: Een vergadering van de VN-Mensen­rechten­raad, die premier Benjamin Netanyahu eens aanduidde als een 'circus van het absurde'.

Israël was daarmee alweer het land dat het meeste werd veroordeeld door de Mensen­rechten­raad. Syrië is slechts twee keer veroordeeld, Iran en Noord-Korea elk één.
Israël werd onder andere bekritiseerd voor zijn bezetting van de Golanhoogvlakte en de situatie van de Palestijnen in de 'bezette Palestijnse gebieden', waaronder Oost-Jeruzalem. De wereld werd ook aangemoedigd om Israël te bekritiseren wegens de uitbreiding van zijn nederzettingen.

Deze anti-Israëlische resoluties tegen Israël zijn geen verrassing, ze maken deel uit van de traditie van de Mensen­rechten­raad. Er is zelfs een speciale paragraaf, paragraaf 7, waarin staat dat de Raad 'de schendingen van de mensenrechten van Israël tegen de Palestijnen' één keer per jaar moet behandelen. Dit is een uniek voorrecht, geen enkel ander land wordt zo behandeld als Israël. Dit was ook de reden waarom de stemmingen over de resoluties tegen Israël werden geboycot door Westerse lidstaten zoals de VS, Australië, Duitsland, België en Zwitserland. Hun ambassadeurs verlieten de zaal voor het begin van de stemmingen.

Ambassadeur Nikki Haley van de Verenigde Naties veroordeelde de VN-Mensen­rechten­raad voor zijn aanhoudende houding ten opzichte van Israël. Ze zei: 'Als de Mensen­rechten­raad Israël slechter behandelt dan Noord-Korea, Iran en Syrië, dan is deze raad zelf dom en zijn naam onwaardig. Het is voor veel landen duidelijk dat de agenda van deze Raad sterk partijdig is ten opzichte van Israël, maar weinigen zijn bereid om daartegen te strijden. Met besluiten zoals die van vandaag mist de Raad voor de mensenrechten zijn doel, namelijk het respecteren van de mensenrechten op de wereld.'

Ook de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon bekritiseerde de anti-Israëlische besluiten van de Mensen­rechten­raad. Hij dreigde met aanzienlijke consequenties en zei: 'We werken nauw samen met onze vrienden en bondgenoten en zullen een eind maken aan deze absurditeit van de Mensen­rechten­raad.'

Danny Danon (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In Israël wordt al langere tijd opgeroepen tot terugtrekking uit deze Raad. Zo schreef de voorzitter van de partijYesh Atid, Yair Lapid, in zijn Twitteraccount: 'Het wordt tijd dat de Verenigde Staten en Israël deze Raad voor de rechten van terroristen verlaten en ophouden met de financiering ervan. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zei: 'De Mensen­rechten­raad is een anti-Israëlisch orgaan, oneerlijk en met een speciale paragraaf tegen Israël.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.