Groeten uit Israël: Camera ziet uw telefoon in de auto

Sunday, March 25, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Gisteren is de temperatuur bij ons in Modiin wel 15 graden gedaald. Vrijdag was tot nu toe de warmste dag van het jaar, de thermometer liet 37 graden zien! Gisterochtend was van de hitte niets meer te merken, de lucht was grijs en het was erg wazig, ik kon zelfs enkele druppels voelen. Al het zand dat vrijdag door de hete woestijnwind werd aangevoerd, lag nu op onze auto's en op de tafels in de tuin. De wasstraten kunnen vandaag goede zaken doen. Het was vanochtend echt koel. Ik houd van deze frisse lucht, want wat we vrijdag hadden was toch te veel van het goede. Een voorproefje van de zomer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt tot helder met ongeveer dezelfde temperaturen als gisteren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213,44 m onder de zeespiegel.

De nieuwe week begon met een verkeersongeluk op Autoweg 1, wat leidde tot een lange file. Ik was meer dan een uur onderweg in plaats van de gebruikelijke 25 minuten! Waarom kunnen chauffeurs niet meer aandacht besteden aan het verkeer? Er is eigenlijk geen reden om met een auto achterop een andere auto te rijden. De bestuurder moet zijn afgeleid. Misschien keek hij net heel even naar zijn mobiele telefoon, een tel maar. Dat kan gewoon niet.
Op sommige snelwegen zijn nu nieuwe camera's geïnstalleerd. Ze kunnen ook in de auto kijken en niet alleen zien of de bestuurder een mobiele telefoon in zijn hand heeft, maar ook of hij die op zijn knie heeft. Dit klinkt misschien als een inbreuk op de privacy, maar het gaat hier om mensenlevens. Ik sta volledig achter deze maatregelen. Steeds meer verkeersagenten rijden ook in gewone auto's.

De nieuwe camera's zijn al geïnstalleerd, zullen ze helpen? (Foto: Politiewoordvoerder)

Aan het eind van deze week vieren we Pesach. Maar voordat het zo ver is, is er nog veel te doen. Ik ben er niet eens in geslaagd om de matzes te kopen die we in plaats van brood tijdens de Pesachweek eten. We hebben nog een paar dagen te gaan. Maar de tijd gaat veel te snel. Dit kan komen doordat dit jaar gewoon anders is, omdat onze dochter ook in het leger is. Heel veel heeft daarmee te maken, ook al is ze er inmiddels heel goed aan gewend geraakt. Maar het dagelijks leven is anders, het begint veel eerder, want ik breng mijn dochter om zes uur 's ochtends naar het station, voordat ik naar Jeruzalem ga. Maar nu komt ze niet elke dag thuis.

Maar nu terug naar de matzes, die ik naast andere dingen moet kopen voor Pesach. In tegenstelling tot vele anderen houden wij wel van matzes en vooral van wat je er van kunt maken. We maken er altijd graag zogenaamde 'matziot' van, dit zijn stukjes matze die in water worden geweekt en vervolgens met ei in een koekenpan worden gebakken. Je kunt er ook een beetje kaas tussen leggen, dan smaakt het nog beter. Pesach is een van onze lievelingsfeesten. Dat begint met het bij elkaar komen van de hele familie voor de gemeen­schappelijke Sederavond, en men leest de Haggadah voor de maaltijd de Haggadah, die ik overigens nog steeds zoek, dat is gewoon traditie. Ik zie uit naar Pesach.

Je kunt veel heerlijke dingen maken van de matzes.

En nu wens ik u een prettige en vredige zondag. Heeft u er aan gedacht de klokken een uur vooruit te zetten? Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.