Groeten uit Israël: Ook hier begint de zomertijd

Friday, March 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Als u een van de heetste plaatsen in Israël wilt bezoeken, dan kan ik u uitnodigen in Modi'in. Met een voor vandaag verwachte maximum­temperatuur van 37 graden Celsius is het slechts één graad warmer in Beersheva dan hier in Modi'in. Deze extreme hitte en droogte, Sharav genaamd, is typisch voor het seizoen, vaak kan het warmer worden in het voorjaar dan later in de zomer. Als de koelere lucht daarna arriveert, zoals voor morgen wordt verwacht, dan dalen de temperaturen weer extreem. Een temperatuur­daling van 15 graden en meer komt soms voor. Maar vandaag willen we 'genieten' van de extreme hitte.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Verdere temperatuur­stijging, Sharav, zeer heet en droog. s Ochtends sterke oostenwinden in het noorden. De hele dag winderig in het zuiden. In de komende nacht zal koelere en vochtige lucht de regio bereiken, vergezeld van sterke wind.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 36 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, bij de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gestegen en ligt nu 213.445 meter onder de zeespiegel.

We moeten deze nacht de klokken een uur vooruit zetten, herinnerde ik me voordat ik gisteravond naar bed ging. Ja, de zomertijd is vandaag in Israël begonnen, de nacht was een uur korter. Maar voor ons is het de moeite waard. Het extra uur zon 's avonds is echt leuk. Want vergeet niet dat het zelfs in de zomer al tegen 20 uur donker wordt, ondanks de zomertijd, dus jullie hebben het veel beter in Europa. Omdat jullie de klokken pas zondagochtend vooruit zetten, hebben we tot dat moment een tijdverschil van 2 uur. Dat u het maar weet.

Twee uur vastzitten in de auto door een demonstratie, zonder dat je van je plaats kunt komen, dat duur heel lang. Dat overkwam onze oudste zoon gisteravond op weg van Tel Aviv naar Modi'in. Meestal duurt het iets meer dan een half uur, wanneer het verkeer normaal is, en nooit meer dan 45 minuten. Gisteren schreef hij me dat hij iets eerder was vertrokken dan gewoonlijk. We waren blij thuis, want onze dochter was al in de namiddag thuis gekomen.
Maar toen dwarsboomde weer een demonstratie van de zogenaamde Jeruzalemse groep van de orthodoxe Joden van de Litouwse stroming onze plannen. We wisten dat ze sinds vanmiddag een demonstratie hadden gepland in de stad Bnei Brak (zie hoofdfoto). Dat was ook de reden waarom ik gisteren onze redactie iets eerder verliet, omdat er geruchten waren dat de protesten zich ook naar andere steden zouden kunnen verspreiden.
Niemand verwachtte echter dat de demonstratie zo'n grote invloed zou hebben op het verkeer in de agglomeratie Tel Aviv. Autoweg 4, een van de belangrijkste verkeersaders van het land, was enkele uren afgesloten en de Ayalon snelweg door Tel Aviv was volledig afgesloten. Onze zoon stond meer dan een uur op dezelfde plaats, ongelooflijk. Terwijl we thuis wat geïrriteerd op onze zoon wachtten, werden de demonstratie en de rellen op TV uitgezonden.

De demonstratie in Bnei Brak gisteren.

Sommige orthodoxe demonstranten vochten behoorlijk gewelddadig met de politie. Naar verluidt zijn ten minste dertig mensen gearresteerd. Waar ging het deze keer om? Natuurlijk om een jongeman uit hun groep die zich niet had ingeschreven bij het rekruteringsbureau en daarom tot gevangenisstraf werd veroordeeld. Dat kent u wel. Dit keer was het echter zeer gewelddadig. Na ongeveer tweeënhalf uur kwam onze zoon eindelijk thuis, het deed me verdriet, want hij was toch eerder vertrokken dan normaal. Maar goed, nu is hij hier en het weekend kan beginnen.

Over precies een week begint Pesach. Het is tijd dat ik ga zoeken naar onze Pesach Haggada's, de liturgie voor de Sederavond, want die zoek ik elk jaar, het is om gek van te worden. Elk jaar plan ik dat het niet meer zal gebeuren, maar ik heb het niet gemaakt. Er gebeuren zoveel dingen in een jaar dat ik geen idee heb waar we de Haggada's na het laatste feest hebben opgeborgen.

Dit is net zoiets als het zoeken naar de Afikoman tijdens de sederavond. Het is gebruikelijk om een stuk van een matze in huis te verbergen. Wie hem vindt, krijgt dan een prijsje.

Tips om de Afikoman te verbergen.

En nu wens ik jullie een prettig weekend en een gezegende Shabbat. Vergeet niet in de nacht naar zondag de klok een uur terug te zetten. Het ga u goed.

Groeten uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.