Regering-Trump waarschuwt Palestijns leiderschap

Thursday, March 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Het geduld van Washington met de leiding van de Palestijnse Autoriteit is bijna op. Sinds president Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, zijn de Amerikaans-Palestijnse betrekkingen op zijn zachtst gezegd gespannen geweest.

Afbeelding: Jason Greenblatt, de Amerikaanse gezant naar het Midden-Oosten, ontmoette op 25 mei 2017 de Palestijnse leider Machmoud Abbas. (Foto: Flash90)

Trumps openlijke affiniteit met Israël en zijn onwil om de schandelijke beweringen en eisen van Palestijnse leiders te tolereren, is volgens de meeste Israëliërs een frisse wind.

Natuurlijk ziet de Palestijnse Autoriteit de situatie heel anders. President Machmoud Abbas is zo geschokt door de regering-Trump dat hij persoonlijke beledigingen tegen Amerikaanse diplomaten ging spuien.
In een toespraak tot Palestijnse functionarissen in Ramallah noemde Abbas deze week de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een 'zoon van een hond' wegens zijn persoonlijke mening over de legitimiteit van het Israëlische nederzettingen in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria.

Een dag later waarschuwden ambtenaren van het Witte Huis en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken Abbas om zijn vijandige retoriek te beteugelen.
'De commentaren van President Abbas waren schandalig en nutteloos', zei woordvoerster Heather Nauert van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Wij dringen er bij de Palestijnse Autoriteit op aan haar inspanningen te richten op het verbeteren van het leven van het Palestijnse volk en het bevorderen van de vrede. De regering blijft zich volledig inzetten voor deze doelstellingen.'

Ook Trumps gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, schreef op Twitter dat 'de tijd is aangebroken voor president Abbas om te kiezen tussen haatdragende retoriek en concrete en praktische inspanningen om de levenskwaliteit van zijn volk te verbeteren en het tot vrede en welvaart te leiden'.

Het Amerikaanse Congres zal de komende dagen stemmen over een wetsvoorstel dat aanzienlijke bezuinigingen omvat op de Amerikaanse buitenlandse hulp aan de Palestijnse Autoriteit, waarvan de Trump heeft aangegeven dat deze verdiend moet worden door goed gedrag en de bereidheid om vrede te sluiten met Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.