Israël erkent vernietigen Syrische kernreactor

Wednesday, March 21, 2018 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Meer dan tien jaar moest voorbij zijn, voordat de Israëlische militaire censuur de publicatie toestond van details over de vernietiging van de kerncentrale in Syrië. Nu geeft Israël officieel toe dat het de aanval in september 2007 heeft uitgevoerd. Maar de publicatie is ongetwijfeld ook bedoeld als waarschuwing voor Iran.

Eigenlijk was niemand echt verrast, dat de aanval op de kernreactor in het hart van Syrië was uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht. Israël had zich er tot nu toe niet over uitgesproken en zweeg, zoals men in Israël in zulke situaties graag doet. Alle informatie in de media kwam uit buitenlandse bronnen. Toch was het voor iedereen duidelijk dat dit een Israëlische operatie was. Israël zweeg echter tien jaar en weigerde de officiële verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich te nemen.

Toch waren er van tijd tot tijd aanwijzingen dat het een Israëlische operatie geweest was. Zo publiceerde de krant Ha'aretz in 2012 een artikel over het boek Spies Against Armageddon van Dan Raviv en Yossi Melman. Er werden onder andere details aangehaald uit gesprekken tussen de toenmalige premier Ehud Olmert en het toenmalige hoofd van Mossad Meir Dagan. Het beschreef ook heel precies hoe Israël in 2004 lucht kreeg van de contacten tussen Syrië en Noord-Korea over de bouw van een kernreactor. Syrië was al in het bezit van kleinere reactoren, waaraan toen weinig aandacht werd besteed, aangezien Syrië het non-proliferatieverdrag had ondertekend en dus onder controle stond van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie ((a href=https://www.iaea.org/>IAEA). Maar de contacten met Noord-Korea trokken de aandacht van Israël. Satellietbeelden zouden hebben aangetoond dat het nieuwe verdachte gebouw in Deir ez-Zor een kerncentrale was.

Vandaag geeft Israël officieel toe de centrale in Deir ez-Zor te hebben aangevallen in de nacht op 6 september 2007. In totaal gooiden acht gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht ongeveer 24 ton explosieven op de centrale. Alle piloten keerden veilig terug naar Israël en het Syrische nucleaire programma werd vernietigd en Israël was weer een beetje veiliger.

De Israëlische media berichten vandaag in uitvoerig over de operatie van toen. De operatie kreeg de naam 'Mechoetz LaKoefsa', vrij vertaald 'outside the box'. In een van de vandaag gepubliceerde artikelen stond dat de toenmalige chef van staf Gabi Ashkenazi zich grote zorgen maakte, bang was voor een Syrische tegenaanval. 'Ik vreesde dat de skyline van Tel Aviv niet meer zou zijn zoals hij was', werd Ashkenazi geciteerd. Maar er kwam geen Syrische reactie. Nadat de Syrische president had verklaard dat alleen een leegstaand kamp was verwoest, maakte niemand zich zorgen over een reactie op de aanslag. Syrië wilde het bestaan verhullen van de kerncentrale die met hulp van Noord-Korea was gebouwd.

De Israëlische operatie had de volledige steun van de VS en de toenmalige president Bush gekregen,.zei de toenmalige Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur James Jeffrey vandaag in een interview met de Israëlische legerradio Galei Zahal. Volgens het bericht hadden de VS en Israël al maanden voor de operatie gediscussieerd over de beste manier om de nucleaire dreiging uit Syrië te elimineren. Het was duidelijk dat het doel van de gebouwde reactor was om een kernwapenprogramma te ontwikkelen. Daarom hadden de Verenigde Staten volledig achter Israël gestaan, hoewel ze zelf niet aan de vernietiging van de kernreactor wilden deelnemen, zei Jeffrey. 'We hebben gezien dat de Syrische regering massa­vernietigings­wapens gebruikte wanneer zij dat kon. De vernietiging van de reactor was een zegen voor iedereen in het Midden-Oosten en voor de mensheid', zei hij aan het eind van het interview.

Waarschuwingsschot
Nu Israël de operatie officieel erkent, noemt de IDF het heimelijke bombardement diep binnen Syrisch grondgebied een waarschuwingsschot voor andere vijanden. 'De boodschap van de aanval op de reactor in 2007 is dat Israël de bouw van een installatie die het bestaan van de Staat Israël bedreigt, niet zal accepteren. Dat was de boodschap in 1981. Dat was de boodschap in 2007. En dat is de boodschap voor onze vijanden voor de toekomst', zei IDF stafchef Gadi Eisenkot.

Zowel minister van Defensie Avigdor Liberman als minister van Inlichtingen Israël Katz suggereerden onverholen, dat als Iran blijft streven naar kernwapens, dit land de volgende is. 'De motivatie van onze vijanden is de laatste jaren toegenomen, maar ook de kracht van de IDF. (...) Deze vergelijking moet door iedereen in het Midden-Oosten begrepen worden,' aldus Liberman.

Katz tweette, dat 'de moedige beslissing van de Israëlische regering, bijna 11 jaar geleden, om de kernreactor in Syrië te vernietigen en de succesvolle operatie die daarop volgde, een duidelijk signaal afgeven: Israël zal nooit toestaan dat landen zoals Iran, die het bestaan ervan bedreigen, kernwapens hebben'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.