Groeten uit Israël: We wisten toch al van die reactor?

Wednesday, March 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Wat is het vandaag mooi buiten! Aangename lucht, blauwe hemel en warme zonnestralen, wat heb je nog meer nodig? Het weer is niet meer zo opwindend, dus het weerbericht van vandaag is waarschijnlijk een van de kortste ooit.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een centimeter gestegen en ligt nu 213,45 m onder de zeespiegel.

De operatie 'Mechoetz LaKoefsa', die 10½ jaar geleden plaats had, was vandaag het enige onderwerp waarover de radio sprak. Al op weg naar de bus was ik verbaasd dat er al voor 6 uur 's ochtends een speciale radio-uitzending was. Aanvankelijk hoorde ik de spreker alleen maar een drie uur durend programma aankondigen voor Operatie Mechoetz LaKoefsa, ruwweg vertaald 'Operatie Outside the Box'. Heb ik die avond iets gemist? Dat was mijn eerste gedachte, maar toen ik bij de ingang van het station de krant Yediot Achronot had gepakt, zoals ik elke ochtend doe (hij wordt nu gratis verspreid op stations in reactie op de gratis krant Israel Hayom), begreep ik waarover het ging

De kranten schrijven vandaag bijna uitsluitend over één onderwerp, Operatie 'Mechoetz LaKoefsa', de vernietiging van de Syrische kerncentrale op 6 september 2007. ''We hebben dit doel vernietigd' citeert Yediot Achronot en 'De lange arm' schrijft Israel Hayom boven de foto.

Ik herinner mij de berichten over de vernietiging van de kernreactor in Syrië. Israël heeft, zoals zo vaak, niet gereageerd op de geruchten dat het achter de vernietiging van de kernreactor in Syrië zou zitten. Maar hier in Israël twijfelde niemand er echt aan dat dit een operatie van de Israëlische luchtmacht was.
In 2012 verscheen het boek 'Schaduwoorlogen', dat handelt over Mossad en de Israëlische geheime diensten. In 2012 publiceerde de krant Haaretz een artikel met fragmenten uit het boek over de vernietiging van de kerncentrale. Het beschrijft heel precies Israëls bezorgdheid over een Syrische kerncentrale die met hulp van Noord-Korea werd gebouwd. Men vreesde dat Syrië al in 2008 het eerste Arabische land met kernwapens zou worden. Het boek beschrijft gesprekken tussen de toenmalige premier Olmert en Mossad-chef Dagan. Zelfs de datum van de aanval, 6 september 2007, werd er genoemd.

Daarom vond ik het vandaag een beetje vreemd dat de officiële erkenning van Israël dat het de kerncentrale in Syrië heeft aangevallen, zo'n groot succes wordt met speciale radio- en televisie-uitzendingen en tientallen bladzijden in de dagbladen. Wellicht omdat nu alle notulen van die dagen en gesprekken zijn gepubliceerd, kunnen piloten die op dat moment aan de operatie deelnamen nu over hun ervaring vertellen.
Zo is er een artikel waarin een piloot zijn gevoel beschrijft, hoe het was om afscheid te nemen van zijn familie en zijn dochtertje voor zo'n belangrijke operatie.

De succesvolle operatie was zeer belangrijk voor de veiligheid van Israël. We moeten de dappere piloten bedanken. Voor hen is het zeker iets heel bijzonders om niet meer met dit geheim te hoeven leven. We kunnen trots op hen zijn en erop vertrouwen dat Israël voor de veiligheid van zijn burgers blijft zorgen. De Iraniërs in Syrië zijn gewaarschuwd! Later in het nieuws meer over de operatie 'Over de grenzen heen'.

Eind volgende week vieren we Pesach. Morgen begint de Pesachvakantie in de scholen, het is de langste vakantie van het schooljaar na de zomervakantie, twee en een halve week. Ditmaal begint Pesach vrij vroeg en meestal begint het badseizoen pas half april. Maar vanwege de vroege vakanties en vakanties, zal dit jaar opnieuw een uitzondering worden gemaakt, en 69 stranden in het land worden voor bezoekers geopend, waaronder 22 stranden aan het Meer van Galilea. Het strandseizoen kan beginnen.

Een kleine voorproefje: het Dolphinarium strand in Tel Aviv is slechts een van de vele prachtige stranden in Israël. Wanneer komt u?

En nu wens ik u een prachtige en prettige woensdag, ik hoop dat u het niet te koud heeft waar u nu bent. Als dat zo is, kom dan naar ons, het wordt warmer en warmer. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.