ICNN video: Tel Hai, waar je de geschiedenis voelt

Monday, March 19, 2018 |  Israel CNN
Tel Hai ligt in het uiterste noorden van Israël, tussen Kiryat Shmona en Metulla, Israëls noordelijkste stad. Deze vesting is één van de vier originele Joodse nederzettingen in Galilea en kijkt uit over de Hula vallei. Als de pioniers aan het begin van de vorige eeuw niet de vastberadenheid hadden getoond om alle ontberingen te doorstaan, zou het Galilea zoals we het tegenwoordig kennen, nooit een deel zijn geworden van het hedendaagse Israël. Niet omdat de Joden geen geschiedenis hebben in dit gebied, want de stammen Asher, Naftali en Dan woonden hier. Tijdens de Tweede Tempelperiode, maar ook daarna woonde er een bloeiende Joodse gemeenschap in Galilea.

De grijs-zwarte stenen van de vesting vallen op in het Israëlische platteland. De rode dakpannen geven het een schilderachtige uitstraling. Het land werd in 1893 gekocht door baron Edmond de Rothschild. In 1896 kwam de eerste groep boeren uit Metulla hierheen om het land te bewerken. De vesting Tel Hai werd in 1907 gebouwd als verblijfplaats voor deze boeren. Tegen 1912 was de plek verlaten en pas in 1918 werd deze weer bewoond en kreeg het de naam Tel Hai van de pioniers van de Galileese Boeren Unie.

Tel Hai, Metulla, Hamrah en Kfar Giladi waren de eerste Joodse nederzettingen in Galilea. Na het Sypes-Picot akkoord in 1916, vochten Britse, Franse en Arabische troepen om het gebied in handen te krijgen. Volgens het geheime akkoord tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland zou er een grens getrokken worden tussen de door Frankrijk en door Groot-Brittannië bestuurde gebieden. Deze grenslijn zou door het midden van Galilea lopen. Tijdens deze periode stelden de Joodse nederzettingen zich neutraal op, zonder steun te verlenen aan een van beiden.

De Britten gaven uiteindelijk toe dat Boven-Galilea onder Frans gezag zou vallen, maar de Arabieren accepteerden dat niet en vielen Metulla en Hamrah aan (die toen ontruimd waren) en later ook Tel Hai. Het Dubil akkoord uit 1919 legde een grens tussen Rosh Hanikra en Rosh Pina.

Tel Hai was niet bestand tegen de daarop volgende aanval. Bij het beschermen van de vesting vielen acht doden. Om hen te gedenken is de nabij gelegen stad Kiryat Shmona (Stad van Acht) genoemd. Als je in Tel Hai loopt vind je informatie over de strijd in de ‘strijdkamer’. Er staat een groot monument voor de strijders van Tel Hai in de vorm van een grote stenen leeuw, naast hun graven. Het is tevens een plek vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de hele omgeving.
Deze video van Israel CNN is zaterdagavond uitgezonden door Family7

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.