Israël reageert op explosieven aan het grenshek

zondag 18 maart 2018 |  Redactie Israel Today
Zaterdag is voor de tweede keer binnen een week een explosief tot ontploffing gebracht aan het grenshek van de Gazastrook. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Vanmorgen waren er berichten over een reactie van Israël. Naar verluidt heeft de luchtmacht doelen van Hamas-in het centrum van de Gazastrook aangevallen.

Afbeelding: Het grenshek van de Gazastrook (Archieffoto: Doron Horowitz/Flash90)

De ontploffing van gisteren was de vijfde keer in de afgelopen drie maanden dat een explosief werd ingezet bij het grenshek. In februari raakten daarbij vier Israëlische soldaten gewond (artikel). Niemand raakte dit keer gewond. Het Israëlische leger reageerde gisteren met een tankbeschieting op een observatiepost van Hamas.

Er wordt gezegd dat ook de luchtmacht 's nachts heeft gereageerd. Bewoners van het grensgebied met de Gazastrook meldden verschillende explosies te hebben gehoord.
Volgens Palestijnse bronnen zouden landbouwgebieden ten oosten van het district Zaytun in Gaza en van twee stellingen van Hamas het doelwit zijn geweest van de luchtaanvallen. Bij de aanvallen vielen geen slachtoffers.

Een woordvoerder van het Israëlische leger verklaarde later:'Het leger zal met alle middelen zorgen voor de veiligheid van de Israëlische burgers. Hamas is verantwoordelijk voor alles wat er in de Gazastrook gebeurt en wat er uit komt.'

Ook Hamas reageerde na de luchtaanval: 'De voortzetting van de Israëlische escalatie tegen de Gazastrook en het beschieten van doelen van het verzet dienen om de kaarten te herschikken en ons bang te maken, en tevens om de grote Mars van Terugkeer te saboteren'. (Op Onafhankelijkheidsdag organiseer Hamas een massaprotest waarbij duizenden mensen, waaronder bejaarden, vrouwen en kinderen, naar het grenshek zullen lopen).
'Dit zal hen (de Israëli's) nooit lukken, maar zal ons alleen nog meer motiveren om ons te verzetten en voor ons recht om terug te keren en een einde te maken aan de belegering van Gaza. Alleen Israël is verantwoordelijk voor de verdere escalatie en het leven van zijn burgers.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.