Groeten uit Israël: Onrust verwacht tijdens feestdagen

Sunday, March 18, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

De nieuwe week begint verdrietig. Ik was vrijdag net klaar met mijn artikel voor onze website, toen ik de eerste berichten ontving over de auto-aanval in Samaria, waarbij twee Israëlische soldaten om het leven kwamen. Eerst werd er natuurlijk gesproken over 'twee jonge Israëli's', want voordat er meer details over de slachtoffers gegeven kunnen worden, moeten eerst de familieleden zijn geïnformeerd, geen gemakkelijke taak. Lees meer over de dodelijke aanslag op vrijdag in een nieuwsartikel.

Het lijkt er op, dat we geen makkelijke tijd voor ons hebben. Op weg naar de redactie hoorde ik een radio-interview met Joav Galant (Koelanoe-partij), de voormalige bevelhebber van het Zuidelijk Commando en de huidige minister van Woningbouw. Hij sprak over de niet zo gemakkelijke tijd die we te verwachten hebben. Hij waarschuwde vooral voor de avond voor Pesach [31 maart], de Sederavond. Want juist op deze dag gedenken de Palestijnen de 'Dag van de Aarde', en kan het onrustig worden.
En later, tijdens Onafhankelijkheidsdag [19 april], waarop de inwijding van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem wordt verwacht, kan Oost-Jeruzalem een kookpunt bereiken, zei Galant.
De situatie aan de grens met de Gazastrook is nu al gespannen, Hamas is benauwd, want voor Onafhankelijkheidsdag is een massale mars naar het grenshek gepland. En als duizenden mensen echt naar het grenshek komen en daar onrust veroorzaken, kan het Israëlische leger niet veel meer doen om de situatie te kalmeren.

De aanval van vrijdag en de foto's van de slachtoffers vullen natuurlijk de voorpagina's van de kranten van vandaag - Israel Hayom, Ma'ariv, Yediot Achronot.

Toch is het is zo mooi buiten, geen spoor van een gespannen situatie. Toen ik vanochtend de Machane Yehoeda markt naderde, bespeurde ik een zeer sterke geur van knoflook die me helemaal niet stoorde. Zodra ik op de markt kwam, zag ik de oorzaak van de geur.
Ik houd van deze geur van verse knoflook. En nu is het de tijd daarvoor. Anders krijgen we in de supermarkten meestal knoflook uit China aangeboden, maar deze verse knoflook hier is de beste!

Verse Israëlische knoflook op de markt (foto: Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Het is prachtig weer. In de loop van de dag moet het duidelijk warmer worden, hier in Modiin wordt zelfs 30 graden verwacht. Morgen zou het nog warmer worden, tot het dinsdag weer een beetje 'koeler' wordt.
Vandaag is het bewolkt tot helder met een aanzienlijke temperatuurstijging. Voor het seizoen bovengemiddeld warm en droog. Het wordt warmer later op de dag, Sharav. Rondom het noorden waait een harde wind.
De volgende maximumtemperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens centimeter gestegen en ligt nu 213,46 meter onder de zeespiegel.

Ondanks de minder rooskleurige vooruitzichten voor de nabije toekomst moet het dagelijks leven doorgaan. Wie weet, misschien zullen niet al deze negatieve scenario's gebeuren. Zou Hamas niet uit het verleden hebben geleerd dat je met terreur en geweld niets kunt bereiken?
Het duurt nog maar twee weken tot Pesach. Ongelooflijk. Er is nog veel voor te bereiden. Niet alleen eindeloos veel aankopen voor de Sederavond, eerst moet nog het hele huis tot in alle hoeken worden schoongemaakt, zodat er niet ergens broodkruimels en andere gezuurde dingen verstopt blijven liggen. U weet immers, dat voor Pesach alles ongezuurd moet zijn, geen gerezen brood of koekjes, alleen ongerezen matses, kosher voor Pesach. Dit geldt ook voor de auto. Ik zal me niet laten stressen, we zullen het voor elkaar krijgen, zoals elk jaar.

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag en een goede start van de nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.