Legerradio wil de shabbat meer gaan respecteren

Friday, March 16, 2018 |  Redactie Israel Today
Galei Zahal, de Israëlische legerradio, wil vanaf nu proberen de shabbat meer gaan respecteren, zei de chef van het radiostation Shimon Alkabetz, die sinds augustus in functie is, in een interview met het nieuwsportaal van de Times of Israel.

Afbeelding: Studio van de legerradio Galei Zahal (foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Sinds de oprichting in 1950 wordt de legerzender als een militaire eenheid geleid. Hij is vaak bekritiseerd omdat hij de shabbat onteert, omdat dit in strijd is met de richtlijnen van het Israëlische leger dat werken op shabbat alleen is toegestaan als het gaat om het redden van levens.

Sinds de oprichting zendt Galei Zahal (uitspraak: Gale Tzahal) ook uit op shabbat, het is een nationaal radiostation, dat door het leger wordt geëxploiteerd, met twee zenders, Galei Zahal en Galgalatz. Het is erg populair en geliefd bij de bevolking. Een van de populairste radioprogramma's is 'De stem van een moeder' (Kol shel Ima), dat al jaren elke vrijdag wordt uitgezonden. In het programma komen moeders aan het woord, van wie de kinderen hun militaire dienstplicht vervullen, en kunnen hen een groet sturen, samen met een lied.

Embleem van de legerradio Galei Zahal.

De commandant heeft nu verklaard dat men zich zal inspannen om het werk op shabbat voortaan zo veel mogelijk te beperken. De uitzendingen op shabbat gaan wel door.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.