Groeten uit Israël: Wat zijn artiesten toch duur!

Friday, March 16, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

De afgelopen week ging weer als een flits voorbij. Het is weer vrijdag, een nieuwe shabbat komt eraan. Voordat ik aan de schrijftafel ging zitten om deze regels te schrijven, heb ik nog snel wat boodschappen gedaan voor het weekeinde. Onze familie is al compleet thuis. Het weekeinde van onze dochter mocht gisteren zelfs al vroeg in de middag beginnen. Wat een verschil tussen haar tijd in de opleiding en haar normale dienst in het leger, die meer dan een maand geleden begon. Die niet zo gemakkelijke tijd om te wennen ligt eindelijk achter ons. Niet alleen onze dochter, maar ook wij moesten wennen aan dit nieuwe dagelijkse levenspatroon. Nu zijn we allemaal tevreden. Maar het zou leuk zijn als we wat later in de ochtend konden opstaan, 5:20 uur is ook vroeg voor mij, hoewel ik bekend sta als iemand die vroeg opstaat. Maar wat het ook is, het belangrijkste is dat onze dochter nu gelukkig is, en wij ook.

En nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met normale temperaturen voor het seizoen. Tot de middag kunnen in het noorden lichte regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd op 213,47 m onder de zeespiegel.

Het weekeinde zal zeer aangenaam zijn en nodigt uit tot uitstapjes. Ik kan niet geloven dat we al over twee weken Pesach vieren. De schoolvakanties beginnen volgende week al. En net nu zijn drie van Israëls populairste pretparken onverwacht gesloten. Het gaat om het Lunapark en het Meimadion Waterpark in Tel Aviv, en ook over het Superland in Rishon LeZion. Vooral tijdens de Pesachweek worden deze parken altijd zeer goed bezocht. Maar een intern geschil bij de werk­maat­schappijen heeft nu tot deze plotselinge sluiting geleid. Ook de medewerkers zijn nu thuis. Ook al ben ik niet per se een groot fan van deze parken, behalve het waterpark, is dit een enorme teleurstelling voor veel kinderen.

Tot nader order gesloten, Superland in Rishon LeZion

Ik herinner me nog de tijd dat we deze parken met onze kinderen bezochten. Dat was niet altijd gemakkelijk, door het lange wachten bij de attracties. En dit amusement is ook niet goedkoop. Maar ik begrijp dat de kinderen zich daar vermaken en hoop voor iedereen dat de problemen snel opgelost kunnen worden.

De exploitatie van de nieuwe spoorlijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem moest zes maanden worden uitgesteld, werd onlangs gemeld. Eigenlijk zou de eerste trein al tijdens Pesach rijden. Nu was er weer een teleurstelling. De sneltram die momenteel in Tel Aviv wordt gebouwd, zal naar verwachting niet zoals gepland in 2021 in gebruik worden genomen, maar een jaar later, in 2022. Ik ken geen enkel project van deze omvang dat op tijd is afgerond.

In september was men nog optimistisch. Minister van Vervoer Katz en burgemeester Huldai van Tel Aviv voor een model van de sneltram in Tel Aviv, in september 2017 (foto: Miriam Alster/Flash90).

Binnenkort, op 19 april, vieren we de 70ste Onafhan­kelijk­heids­dag van Israël. De avond ervoor zijn er altijd zeer groot opgezette feesten op straat met vuurwerk en optredens van bekende zangers. Veel van de sterren treden op dezelfde avond op op verschillende podia en laten zich er goed voor betalen. De hoge gages die aan de sterren worden betaald, zijn de afgelopen jaren sterk bekritiseerd, omdat het geld afkomstig is van ons, de burgers, van de belastingen die we aan de steden en gemeenten betalen.
Vaak was het een echte competitie, welke de stad de betere en beroemdere kunstenaars had uitgenodigd , geld zou daarbij geen rol spelen. Maar nu is dat veranderd. Nu publiceren de steden trots, hoe ze zo weinig mogelijk uitgeven voor de feestelijkheden. Ik begrijp dat de zangers iets moeten verdienen, en voor velen van hen is Onafhankelijkheidsdag waarschijnlijk de belangrijkste dag van het jaar. Toch denk ik dat de tarieven vaak wat overdreven hoog zijn. De krant Yediot Achronot publiceerde vandaag de vergoedingen van veel sterren die ze per optreden ontvangen, evenals een lijst van de verschillende steden met de kosten van de optredens daar.

De getallen die je hier ziet zijn de gages in shekels per voorstelling. De meest rechtse zanger Omer Adam, die per optreden 205.000 shekels zal verdienen, treedt vijf keer per avond op en verdient in een paar uur meer dan een miljoen shekels. Niet slecht, toch?

En nu is het tijd om aan het weekeinde te beginnen. Ik wens u een heerlijk weekend en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.