Elor Azaria verzoekt om vervroegde vrijlating

woensdag 14 maart 2018 |  Redactie Israel Today
Het militaire tribunaal in Tel Aviv debatteert woensdag over een verzoek van soldaat Elor Azaria om vervroegd uit de gevangenis te worden vrijgelaten. Azaria werd veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf nadat hij in 2016 een reeds overweldigde en op de grond liggende terrorist doodschoot.

Afbeelding: Elor Azaria en zijn ouders, woensdag bij de rechtbank (Foto: Flash90)

Hij werd beschuldigd van doodslag en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, die later door stafchef Gadi Eizenkot met vier maanden werd verminderd. De Israëlische president Re'uven Rivlin heeft een verzoek om gratie afgewezen. (Voor meer artikelen klik hier).

Nu heeft Elor Azaria de helft van zijn straf in de militaire gevangenis uitgezeten en hij vraagt het hof hem voortijdig vrij te laten. Hij motiveerde zijn verzoek met het argument dat hij zich gedurende zijn hele straftijd goed heeft gedragen. Hij was ook niet eerder veroordeeld en had vrijwillig gekozen om in een gevechtseenheid te dienen. Tot het incident werd Azaria beschouwd als een uitstekende militair.

Azaria zei vandaag voor het hof: 'Ik heb op een terrorist, een moordenaar, geschoten. Ter plaatse leek het alsof hij een explosieven op zijn lichaam had, ik voelde een direct gevaar. Als ik het toen anders had geweten, zou ik anders hebben gehandeld. Ik heb tijdens mijn militaire dienst een grote bijdrage geleverd aan de veiligheid van het land, sinds de harde en langdurig training tot arrestaties en operaties onder zeer moeilijke omstandigheden. Elke seconde kon de laatste zijn. Tijdens mijn diensttijd raakte ik gewond door een blok beton dat naar me werd gegooid, maar ik zette toch mijn dienst voort. Nu vraag ik, om me naar huis te laten gaan, om de scherven weer aan elkaar te lijmen. In mijn gezin is een bloedende wond, zoals ook in het gehele volk van Israël, en die moet worden genezen. Laat me vandaag nog vrij, vraag ik u.' Na zijn woorden omhelsde hij zijn moeder.

Elor Azaria, woensdag bij zijn aankomt bij de militaire rechtbank in Tel Aviv.

Elor Azaria wil graag het Pesachfeest, het feest van de vrijheid, het feest van de Uittocht, aan de tafel van zijn familie doorbrengen. Het parket van het militaire tribunaal is gekant tegen de vermindering van de helft van zijn straf met de helft, maar is bereid om die met een derde te verminderen. De soldaat zou dus over twee maanden naar huis kunnen komen. Maar misschien zal president Rivlin op Onafhankelijkheidsdag gratie verlenen.
De beslissing van de militaire rechtbank wordt over enkele dagen verwacht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.