Groeten uit Israël: Geen verkiezingen, iedereen gelukkig

Wednesday, March 14, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

De beslissing is genomen: er komen geen verkiezingen in juni, maar pas in november 2019, zoals gepland! Dus waarom al dat geheen-en-weer van de afgelopen dagen? Ik geloofde echt dat er verkiezingen zouden komen.

Vandaag zijn er in de Knesset alleen maar glimlachende gezichten, iedereen lijkt op de een of andere manier tevreden te zijn. De regering blijft aan, de oppositie blijft waar ze is. Elk van de coalitiepartners heeft de afgelopen dagen geprobeerd om het beste uit deze crisis te halen.
Voor Netanyahu zelf hadden verkiezingen in juni, gezien de laatste peilingen, alleen maar goede resultaten kunnen opleveren. Was het voor zijn coalitiepartners te veel van het goede? Waren ze bang voor een nog sterkere premier, die te sterk voor hen is? Avigdor Lieberman, Moshe Kachlon, Naftalie Bennet en ook Ayelet Shaked toonden zich sterk tegenover Netanyahu.

Tenslotte zouden er bijna verkiezingen zijn geweest, niet vanwege de orthodoxe partijen, maar vanwege Lieberman. Nu bedaren de emoties, de controversiële wet inzake de verplichte militaire dienstplicht werd in eerste lezing aangenomen en alle partijen stemden ermee in om tot het einde van de zittingsperiode geen wetsvoorstellen over religie en de Staat in te dienen. Het moet kalm blijven tot de volgende reguliere verkiezingen. De rijksbegroting zal nu probleemloos worden besproken en iedereen is gelukkig, vooral natuurlijk minister van Financiën Kachlon. Waar was dit theater voor?

Ik zou nu graag willen weten of de kiezers sterk achter Netanyahu blijven staan. En hoe zit het met de corruptieschandalen? Nu kunnen de media zich weer bezig houden met alle kroongetuigen die verzameld zijn om tegen Netanyahu te getuigen. We hebben ook al lange tijd iets gehoord over Sarah Netanyahu. Nu hebben de kranten daar weer tijd voor. Alles is in orde, Pesach kan komen.

Alles is goed weer - glimlachende gezichten gisteren in de Knesset (Foto: Hadas Parush/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Het is vandaag een heerlijke dag. Zon, blauwe lucht, niet te koud en niet te warm. Het is lente. Al te veel zal er niet veranderen. De zomertijd begint hier volgende week, dus we nemen eindelijk afscheid van de winter. Verwacht wordt een mooie dagk met een verdere temperatuur­stijging. Een beetje te warm voor het seizoen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gestegen en ligt nu op 213,475 m onder zeeniveau.

De nieuwe editie van de Israel Today Magazine gaat deze week naar de drukker, het is weer zo ver: En dan beginnen we aan onze zeer bijzondere editie: de mei- editie met als thema de zeventigste Onafhankelijkheidsdag van Israël. We willen deze editie onder zoveel mogelijk mensen verspreiden.
De volgende maand zal een zeer intense maand zijn met de Pesachweek, de gedenkdagen voor Holocaust (Yom HaShoa) en voor de gesneuvelde soldaten (Yom HaZikkaron) en dan de Onafhankelijkheidsdag, Yom Ha'Atzma'oet, op 19 april.
Israël bestaat al 70 jaar, ik kan me nog goed de 50ste verjaardag herinneren. Wat is de tijd snel voorbij gegaan!

Ik wens u een heerlijke en gelukkige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.