Bomaanslag op Palestijnse premier in de Gazastrook

Tuesday, March 13, 2018 |  Redactie Israel Today
De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, was dinsdagochtend bij een bezoek aan de Gazastrook het doelwit van een bomaanslag. Zeven veiligheidsagenten raakten licht gewond, Hamdallah zelf bleef ongedeerd.

De Palestijnse premier bezocht de Gazastrook om aanwezig te zijn van de ingebruikname van een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Hij werd begeleid door hoofd Inlichtingendienst Majid Faraji. Ondanks de aanslag nam Hamdallah zoals gepland deel aan de ingebruikname van de nieuwe installatie. Hij zei dat het incident hem er niet van zou weerhouden om te blijven werken aan eenheid met Hamas en Gaza.

Het explosief was naar verluidt op een lichtmast aangebracht en werd op afstand geactiveerd nadat de laatste auto van de colonne van de premier voorbij reed. Drie voertuigen raakten door de explosie beschadigd, zeven beveiligers raakten licht gewond. Onmiddellijk na het incident heeft Israël medische hulp aangeboden voor de gewonden bij de grensovergang Erez.

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit namen contact op met de Israëlische coördinator van regeringsactiviteiten in de gebieden (COGAT), Yoav Mordechai, om met hem te praten over het vertrek van de Palestijnse premier uit de Gazastrook.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas en zijn Fatach-beweging geven Hamas de schuld van de aanval. Hamas meldde dat verscheidene verdachten waren gearresteerd en dat men met het onderzoek naar het incident was begonnen. Hamas noemde de aanslag een misdaad en een poging om de veiligheid van Gaza en de eenheid met Fatach te schaden.

Afbeelding: De Palestijnse premier Rami Hamdallah (Foto: Mirjam Alster/Flash90)

Enkele maanden geleden werd de hereniging van Hamas en Fatach plechtig gevierd. In december zou het bestuur over de Gazastrook worden overgedragen aan de Palestijnse leider Abbas en de regering van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Op dit moment lijkt het er echter niet op dat deze overeenkomst daadwerkelijk in daden zal worden omgezet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.