Gelijke rechten voor iedereen – ook op de Tempelberg

Tuesday, March 13, 2018 |  Redactie Israel Today
Herinnert u zich nog de onrust op de Tempelberg in Jeruzalem nadat bij de toegangen metaaldetectoren waren geplaatst? Daarvoor waren er twee Israëlische grenswachten vermoord op de Tempelberg, nadat eerder wapens naar de Tempelberg waren gesmokkeld. Daarop werd besloten om de metaaldetectors te installeren bij de ingangen.

Afbeelding: Metaaldetectors bij de ingang van de Tempelberg, juli 2017 (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

De moslimgelovigen weigerden door de metaaldetectors te gaan. Er ontstond onrust en rellen. Uiteindelijk heeft Israël de metaaldetectors verwijderd, men zou andere technologische middelen gebruiken om de Tempelberg te controleren, werd in een verklaring gezegd (artikel).

Maar niet alle metaaldetectors zijn verwijderd. Een van deze metaaldetectors staat nog steeds op de Mugrabi Poort. Toeristen en Joden passeren deze poort wanneer ze de Tempelberg bezoeken. Terwijl moslim-bezoekers de Tempelberg zonder controles kunnen bezoeken, moeten Joden en toeristen nog steeds door de metaaldetector lopen. Dat is niet echt een groot probleem, zelfs in Mekka worden deze metaaldetectors gebruikt zonder dat iemand klaagt.

Maar toch moeten gelijke rechten gelden voor iedereen, dacht de nog jonge partij Otzma Jehoedit (Joodse Kracht) van Arieh Eldad en Michael BenöAri, oud-leden van de Nationale Unie.

Daarom diende het Otzma Jehudit een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof. De huidige situatie zou discriminatie zijn. Een advocaat van de Hoge Raad van het Openbaar Ministerie verklaarde dat dit een politieke beslissing om veiligheidsredenen was, dus het was niet aan de rechter om tussenbeide te komen.
De leiders van Otzma Jehudit reageerden, dat het Hof zich zich we wel mee zou hebben bemoeid als het een omgekeerde zaak was geweest. De hoop blijft bestaan dat het Hof zal besluiten de rechten van de Joden te beschermen en hen niet te discrimineren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.