Groeten uit Israël: Is uw beveiligde ruimte in orde?

Tuesday, March 13, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Moet dat nou? Moeten we nu echt de zomer beginnen met een gang naar de stembus? Natuurlijk is dat praktisch, want op 21 juni begint de zomervakantie van de hoogste klassen, zodat het gemakkelijker wordt om de klaslokalen om te bouwen voor de verkiezingen. Maar hebben die verkiezingen dan nu al nodig? Ik bedoel, mij zal het een zorg zijn, want op de verkiezingsdag heb ik toch vrij. Een vakantiedag meer, waarom ook niet? Is ook wel leuk. Overigens kost de verkiezingsdag de Staat, dat wil zeggen ons, de belastingbetalers, een hoop geld, want we hoeven immers niet naar ons werk te gaan. Maar het is nog steeds niet zeker of de verkiezingen nu al moeten plaatsvinden. Misschien is er nog een kleine kans dat de regering blijft bestaan. Overigens is het gesprek tussen Netanyahu en Lieberman gisteravond zonder succes afgesloten. De kranten bereiden zich al voor op verkiezingen. 'Waarschijnlijk: verkiezingen in juni', schrijft de krant Yediot Achronot op zijn voorpagina. Nou, van mij mag het.

Netanyahu hoeft zich geen grote zorgen te maken bij verkiezingen, bleek uit een maandag door het Modiïn Instituut voor Channel 13 News gehouden enquête. (Vorige week publiceerden we een eerdere enquete, die nog positiever was voor de Likoedpartij).
Volgens de enquête van maandag behoudt Likoed zijn 30 zetels, als op dit moment verkiezingen worden gehouden.
Yair Lapid met zijn partij Yesh Atid zou 21 zetels krijgen (nu 11), en het Zionistische Kamp, dus de Arbeidspartij onder Avi Gabai samen met partner Tnua van Tzipi Livni, haalt net 13 zetels (nu 24).
Ook al mag je de enquêtes niet voor honderd procent vertrouwen, is het geen wonder dat het Netanyahu eigenlijk niet zou hinderen als hij nieuwe verkiezingen zou houden. Het is al indrukwekkend hoeveel steun hij, ondanks al deze corruptie­beschuldigingen, van de bevolking krijgt. Ik heb overigens al zeker twee dagen niets meer iets gehoord over die affaires en de kroongetuigen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Het wordt warmer, niet alleen politiek, maar ook met het weer. We schijnen echt afscheid te hebben genomen van de winter. Deels bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging, vooral in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 213,48 meter onder de zeespiegel.

Vandaag zullen in heel Israël de sirenes janken. Maar maakt u zich geen zorgen: het is een oefening in het hele land. Om 11.04 uur zullen we de sirenes de eerste keer koren. Dan zullen in scholen, ziekenhuizen en op werkplekken de 'strongrooms', beveiligde ruimten, worden opgezocht. Ook thuis moeten burgers de noodsituatie oefenen. Een paar weken geleden heeft men ons op deze dag voorbereid.

Om 11.05 uur en om 19.05 uur moeten we naar de beveiligde ruimtes gaan en controleren of alles gereed is voor een noodsituatie. Daartoe horen batterijen, een radio, en noodlampen voor als de stroom uitvalt. Ook moet er in de beveiligde ruimte een telefoon zijn die met het vaste net is verbonden, want alleen deze werken ook wanneer de stroom uitvalt.

Ik moet nu aan de Gaza-oorlog van bijna vier jaar geleden denken; we hebben toen hier in Modi’in een stuk of vier echte raketalarmen gehad. De eerste keer was ’s ochtends om zes uur. Kort nadat we toen met het hele gezin in onze beveiligde ruimte zaten, dat is de kamer van onze zoon, hoorden we boven ons een enorme knal. Dat was het afschieten van een raket door het afweersysteem Iron Dome. Eén ding was zeker, die dag is niemand te laat op zijn werk of op school gekomen, want iedereen was klaarwakker. Een ander echt alarm heb ik destijds met de videocamera vastgelegd, althans totdat de sirene begin te loeien. Omdat het gevaar van een raketaanval hier in Israël helaas nog steeds bestaat, moeten we deze in het hele land gehouden oefeningen zeer serieus nemen.

Ook de zogeheten 'Dag van de Goede Daden' wordt vandaag in Israël gehouden. Deze dag wordt in niet minder dan 93 landen gehouden. Buiten Israël zal hij pas op 15 april plaatsvinden. Waarom hij hier bij ons nu al wordt gehouden, weet ik niet, Misschien komt het doordat we volgende maand Pesach, twee herdenkingsdagen en de Onafhankelijkheidsdag hebben. Aan de Dag van de Goede Daden kan iedereen deelnemen. Op de Israëlische website van de Dag van de Goede Daden kan men zijn goede daad op een landkaart invullen. Hebt u al een idee voor een goede daad? Hier in Israël zullen ook veel bedrijven en organisaties met goede daden meedoen. Het zou overigens nog veel mooier zijn als elke dag een dag van goede daden was.

Dag van de Goede Daden afgelopen jaar. En wat doet u?

En nu wens ik u een prachtige en zinvolle dinsdag. Doe maar iets goeds voor iemand die je lief is. De wereld kan dan nog veel mooier zijn. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.