Wil Hamas weer zelfmoordaanslagen plegen?

Monday, March 12, 2018 |  Redactie Israel Today
Een artikel op de website van de militaire arm, de 'Izz Al-Din Al Qassam Brigades' van de terreurorganisatie Hamas , herdenkt de dodelijke zelfmoordaanslagen op twee bussen van lijn 18 in Jeruzalem, 22 jaar geleden. De schrijver noemt daarbij de mogelijkheid van nieuwe aanslagen.

Afbeelding: Terroristen van de Qassam Brigades spelen een aanslag op een Israëlische bus na, Rafah, februari 2016 (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In dit artikel worden de uitvoerders van de aanslagen geëerd en worden de voorbereidingen en de uitvoering van de twee aanslagen op 25 februari 1996 en 3 maart 1996 beschreven. Bij de zelfmoordaanslagen, die beide plaatsvonden in de Jaffastraat, werden in totaal 45 mensen gedood.
De aanvallen, die Hamas 'Heilige Wraak' noemde, waren een reactie op de moord op terrorist Yahya Ayyash door de Israëlische veiligheidsdienst. Ayyyash was verantwoordelijk voor verschillende terroristische aanslagen.

In zijn artikel over de twee terreuraanslagen van 1996 vraagt de auteur zich af of men nu soortgelijke acties zou zien als de aanslagen van toen. De auteur vraagt ook:'Zullen we getuige zijn van aanvallen die de goede naam van de kwalitatieve aanvallen nieuw leven inblazen en het zionistische lichaam schokken en de leiders van de bezetting, die verantwoordelijk zijn voor de executie van Palestijnen, tot nadenken brengen?

Aanslag op buslijn 18 op 25 februari.1996.

'De zionistische bezetting is crimineel en de misdaad moet worden geconfronteerd met harde actie, dat wil zeggen zelfmoordaanslagen tegen alles wat zionistisch is. Is dit een burgerlijke samenleving of een samenleving waarin iedereen gewapend is?'

'De Palestijnen moeten niet worden veroordeeld voor hun daden, ook al schenden zij het internationaal recht, dat discriminerend is en slachtoffers gelijkstelt met de moordenaar. Pas wanneer het volkenrecht rechtvaardig is en wanneer degenen die het volgen rechtschapen zijn, zullen de Palestijnen het volgen'.

Het artikel van de Qassam Brigades werd vertaald door het MEMRI. De onderzoekers van het Instituut wezen er ook op dat het artikel verscheen op de officiële website van de Qassam Brigades, de organisatie die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de beschreven aanslagen. Daarnaast werden daar ook twee langere artikelen gepubliceerd, waarin Hassan Salameh, de commandant van de Qassam Brigades die deze aanslagen had gepland, precies beschreef hoe de aanvallen waren gepland en uitgevoerd. Er werd ook uitgelegd hoe de zelfmoordterroristen kunnen worden gerekruteerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.