Is dit Facebook het ware gezicht van de Labourpartij?

maandag 12 maart 2018 |  Charles Gardner
De leider van de Britse Labourpartij, Jeremy Corbyn, wordt opnieuw beschuldigd van antisemitisme. Corbyn zou tot aan zijn eerste weken als leider van de Britse Labourpartij hebben deelgenomen aan een geheime antisemitische Facebook-groep.

Afbeelding: Wie denkt dat het soort antisemitisme, dat aanleiding gaf tot de Holocaust, tot het verleden behoort, hoeft alleen maar te kijken naar de opkomst van anti-Joodse incidenten vandaag en de uitspraken van opkomende westerse politieke figuren. (Foto: Yoav Ari Dudkevitch/Flash90)

De Britse 'Campagne Tegen Antisemitisme' (CAA) bezit screenshots, waarin naar verluidt wordt verwezen naar de historische betrokkenheid van Corbyn bij een geheime Facebook-groep, waarin Joodse samenzwerings­theorieën, holocaust-ontkenning en dergelijke worden gedeeld. Andere partijleden, evenals een BBC-verslaggever, zouden hier ook bij aangesloten zijn.

De Labourpartij zou de beschuldigingen in onderzoek nemen. Er zouden groepsdiscussies zijn geweest over samenzweringen over de betrokkenheid van Israël bij de terreuraanslagen op New York op 11 september 2001. Leden van de Facebook-groep gebruikten termen als ‘JewNazi’ (Jood-Nazi), samen met een opmerking dat ‘[ik] Mein Kampf [van Adolf Hitler] aan het lezen ben… iedereen moet worden gedwongen het te lezen, met name Joden die hun eigen ideeën hadden over waarom men niet van hen hield’, aldus de Jewish Press.

Tijdens de algemene verkiezingen van vorig jaar beschuldigden sommige media christelijke kandidaten ervan ‘niet geschikt te zijn voor hun ambt’, vanwege hun traditionele opvattingen over seksuele ethiek en ongeboren kinderen.
Welnu, als de heer Corbyn en zijn collega’s inderdaad lid blijken van deze afschuwelijke groep, dan zijn ook zij zeker niet geschikt voor dit ambt. En dan zijn zij al helemaal niet geschikt voor het ambt van leider van de oppositie van Hare Majesteit!

Deze laatste schokkende onthulling dient alleen maar om te benadrukken hoe nodig het is dat de kibbelende Tories (Conservatieven) eensgezind worden en vierkant achter Theresa May gaan staan. Of anders zou Groot-Brittannië alle opofferingen ongedaan kunnen maken die in de twee wereldoorlogen zijn gebracht, door iets wat zo dicht bij het nazisme komt, in ons eigen land te laten groeien.

Ongetwijfeld zijn velen gehypnotiseerd door de onverklaarbare aantrekkingskracht van Labour’s zeer linkse leider. Hij is al gevaarlijk dicht bij de macht gekomen, ondanks negatieve berichtgeving in de pers in verband met antisemitisme, zoals toen hij de terreurgroepen Hamas en Hezbollah ‘vrienden’ noemde.
De Londense burgemeester Ken Livingstone werd afgelopen april een jaar verbannen van de partij, dit is nu voor onbepaalde tijd verlengd, nadat Livingstone had beweerd dat Hitler het zionisme steunde voordat hij ‘gek’ werd.

De nieuwe beweringen – die pas enkele dagen kwamen na een andere kwestie met betrekking tot antisemitisme – roepen nog meer vragen op over de Labourpartij. Deze eerdere kwestie draaide om tweets van een belangrijke medewerker van Corbyn, die schreef dat Israël zich schuldig heeft gemaakt aan ‘genocide’. Joss MacDonald, een speechschrijver van de Labourpartij, noemde Israël ook een ‘apartheidsstaat'. Daarbij claimt hij dat mensen Israëls gedrag vergeven ‘vanwege de Holocaust’, aldus een tweet die hij in de nasleep van het conflict met Gaza in 2014 heeft geplaatst.
Andrew Percy, Jood en Tory lid van het Parlement, zei dat MacDonald’s ‘afschuwelijke schandvlek’ (het beschuldigen van Israël van genocide) eens te meer aantoont dat Labour ‘een systematisch probleem heeft met antisemitisch racisme’. En dat probleem moet dringend worden aangepakt, meent hij.

In Gods ogen is Jeruzalem, volgens de Bijbel, het middelpunt van Zijn aandacht. De profeet Ezechiël schreef: ‘Dit is Jeruzalem, dat ik in het centrum van de naties heb geplaatst, met landen om haar heen’ (Ezechiël 5:5). Blijkbaar suggereert het Hebreeuwse woord voor Zion (een andere naam voor Jeruzalem) dat het iets is wat ‘gekenmerkt’ is. Met andere woorden, het is de focus van Gods aandacht, de belangrijkste stad op aarde. Daarom is het door de eeuwen heen zo hard bevochten; het is het middelpunt van de grote strijd tussen God en zijn vijanden, en het zou allemaal al snel kunnen uitbarsten in een wereldwijd conflict.

Er wordt al veel gesproken over een mogelijke oorlog tussen Israël en Iran (samen met de door Rusland gesteunde volmachten Hamas en Hezbollah). In het licht van zo’n duistere schaduw moet onze relatie met de Joodse staat beslist dringend worden aangescherpt en verduidelijkt. We moeten wennen aan het idee dat Europa niet onze toekomst is. Maar een sterke relatie met Israël en de Verenigde Staten zou zeker in ons belang zijn – het zou hoop en zegen beloven.

Wat Israël betreft, de profeet Jesaja waarschuwt: ‘Want het volk of koninkrijk dat u niet zal dienen, zal sterven; het zal volkomen vernield worden’ (Jesaja 60:12). We kunnen zeker getroost worden door Gods Woord, waarin zegen wordt beloofd aan hen die Israël zegenen, en vloek aan hen die dat niet doen. (Genesis 12:3, Numeri 24:9).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.