Diplomaten bezoeken grensgebied met Gazastrook

Sunday, March 11, 2018 |  Yossi Aloni
Ongeveer 70 diplomaten, die in de ambassades van hun landen werken, hebben vorige week een excursie gemaakt naar het grensgebied van de Gazastrook om hen te helpen de situatie aan de zuidelijke grens van Israël te begrijpen en een beeld te krijgen van de dreiging die uitgaat van de terreurtunnels van Hamas en de Iraanse inmenging in de Gazastrook.

Afbeelding: Tzipi Hotovely en de diplomaten (foto: David Salem/Zoog producties)

Het bezoek, op uitnodiging van viceminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely, begon in het gebied van de tunnel, dat onlangs werd ontdekt in de buurt van Kerem Shalom en door het leger werd verwoest. De diplomaten kregen uitleg van de viceminister en van kolonel Avinoam Stolovitsj, plaatsvervangend commandant van de Gaza Divisie.

Bij de grenspost Kerem Shalom uit, waar een terreurtunnel was ontdekt, legde Tzipi Hotovely aan de diplomaten uit:'Israël is niet bereid tot een tweede Gazastrook in Judea en Samaria. Israël heeft uit het verlaten van de Gazastrook in 2005 geleerd. Wanneer Israël een gebied ontruimt, wordt het overgenomen door een wrede terreurorganisatie.
De situatie in Gaza is zo moeilijk vanwege een intern Palestijns probleem. Israël is daar niet verantwoordelijk voor, en toch laten we nog steeds dagelijks 400 vrachtauto's met goederen voor de bevolking van Gaza binnen. De tweestaten­oplossing is niet langer relevant. Als de internationale gemeenschap stabiliteit in de regio wil hebben, mag men niet nog een keer deze fout maken die tot deze situatie heeft geleid'.

Bezoek aan de ingang naar de terreurtunnel (Foto: David Salem/Zoog Productions)

Vervolgens gaf kolonel Avinoam Stolovitsj een overzicht van de veiligheidssituatie en toonde de diplomaten een presentatie van de tot nu toe ontdekte tunnels. Hij zei:'In plaats van voor de bevolking te financieren, investeert Hamas het geld voor terreur'.

De diplomaten kregen vervolgens een rondleiding over de grensovergang Kerem Shalom, die gebruikt wordt voor het vervoer van goederen naar de Gazastrook. De humanitaire situatie van de Gazastrook werd hun ook uitgelegd. De diplomaten kregen onder andere te horen: 'Vandaag heeft u met eigen ogen gezien welke civiele maatregelen Israël onderneemt om te voorkomen dat de Gazastrook instort en daarmee ook de veiligheidssituatie in de regio stabiel te houden. Hamas voert terreur uit over de ruggen van zijn burgers. Zolang Hamas zich niet losmaakt van terreur, zullen de burgers daaronder lijden.

Tenslotte reden de diplomaten samen met Tzipi Hotovely naar de stad Sderot, waar ze de burgemeester Alon Davidi ontmoetten. Samen bezochten ze het Ela Centrum, dat werd opgericht ter nagedachtenis aan Ela Abukasis, die in 2005 haar broer met haar lichaam had gered bij een raketaanval. De toen 17-jarige Ela raakte door de raketaanval zwaar gewond en bezweek later aan haar verwondingen, terwijl haar broer overleefde.
Tzipi Hotovely verklaarde: 'Deze geschiedenis laat u de geest van het volk Israël zien, dat ondanks de terreur tegen ons voor het leven kiest'.

De diplomaten waren zeer geïnteresseerd en zeiden dat ze blij waren dat ze naar deze rondleiding konden komen om de situatie van dichtbij te leren kennen, en niet alleen via berichten in de media. Zij bedankten de viceminister van Buitenlandse Zaken voor dit initiatief.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.