Video over vrouwelijke soldaten al weer snel verwijderd

zondag 11 maart 2018 |  Redactie Israel Today, IDF
Afgelopen donderdag publiceerde de Israëlische luchtmacht op haar Facebook-pagina op de Internationale Vrouwendag een video over vrouwelijke soldaten bij de luchtmacht. Maar al een paar uur later gaf het Israëlische leger opdracht de video te verwijderen.

De video was bedoeld om te laten zien dat zowel vrouwen als mannen ingezet kunnen worden bij de luchtmacht. 'Men zegt dat vrouwen geen strijdsters kunnen zijn, dat ze daar niet voor gebouwd zijn, dat ze fysiek daar niet toe in staat zijn, hun plaats is bij de kinderen', wordt onder andere in de video gezegd. Tegelijkertijd worden vrouwen in de belangrijke functies van de luchtmacht getoond. 'Laat dat aan de mannen over, zeggen velen, nou en?' is slechts een van de zinnen die duidelijk moeten maken dat vrouwen niet minder geschikt zijn dan mannen om in de luchtmacht te dienen. Dan klimt een pilote in haar gevechtsvliegtuig.

De officiële reden om de video te verwijderen is dat het geen officiële productie van de legerwoordvoerder was. Maar velen veronderstellen dat het leger heeft gebogen voor de eisen van religieuze zijde. Het toelaten van vrouwelijke soldaten in gevechtseenheden samen met soldaten is al geruime tijd onderwerp van heftige discussies. Aangenomen wordt dat de Israëlische luchtmacht door de video te verwijderen de discussie over vrouwen in het leger niet tot een kookpunt wilde laten komen.

Er is veel kritiek gekomen op het verwijderen van de video, en die heeft daardoor nog meer bekendheid gekregen, want hij is nu op veel andere pagina's te zien.
Vrouwelijke soldaten in gevechtseenheden hebben een video gepubliceerd, waarin ze zich verzetten tegen de uitspraken van sommige rabbijnen over de dienst van vrouwen in gevechtseenheden en oproepen tot ondertekening van een petitie, waarin ze de rabbijnen vragen zich te verontschuldigen voor hun vernederende aanvallen op vrouwen en vrouwelijke militairen, en vragen hen te ontslaan. ''Vrouwen stoppen met zwijgen' is het motto van deze petitie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.