Groeten uit Israël: Compromis of verkiezingen?

zondag 11 maart 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg kort voor 6 uur de woning verliet, dacht ik dat ik geen jasje nodig zou hebben en genoeg zou hebben aan mijn trui. Het weer in het weekeinde was heel prettig, en bovendien begint al gauw de lente. Maar toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, had ik het toch nog wat koud. Het was net 10 graden, de hemel was wolkeloos en de zon straalde een prettige warmte uit. Wat stel ik me toch aan, dacht ik, tenslotte kon ik het een week geleden in Duitsland nog met min 14 graden uithouden. Het is gewoon allemaal relatief. Eigenlijk kon het weer hier in Jeruzalem niet mooier zijn, frisse lucht, een blauwe hemel en aangename zonnestraling. En de komende dagen zal het juist weer duidelijk warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot deels bewolkt zonder noemenswaardig temperatuur­veranderingen. Mogelijk lichte motregen ’s ochtends. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,50 meter onder de zeespiegel.

Het net afgelopen weekeinde was, zoals gezegd, prachtig. We dachten dan ook dat het tijd wordt om eindelijk weer eens samen een trip in de natuur te maken. En dat hebben we dan ook gedaan. Snel een paar waterflessen en een thermoskan met koffie georganiseerd, nog wat fruit erbij, en toen naar buiten. Na een ongeveer 50 meter lange intensieve voettocht bereikten we reed het doel van ons shabbatreisje. Ik was zo enthousiast dat ik meteen een foto moest maken. U geeft me vast gelijk dat de lange route de moeite waard was, Israël heeft prachtige plekken.

Pal voor de huisdeur: Wat heeft een mens nog meer nodig? (Foto: Dov Eilon)

OK, nu serieus. U hebt vast al begrepen dat onze 'shabbatreisje' eigenlijk alleen maar een korte wandeling voor onze huisdeur was. Maar meer hebben we helemaal niet nodig. Ik kan het toch ook niet helpen dat we midden in deze prachtige natuur wonen? Inderdaad rijden velen hierheen om wat in de natuur te wandelen, op de groene heuvels, waar de koeien vredig grazen. Het Joods Nationaal Fonds Keren Kayemet Leyisrael nodigt regelmatig uit voor begeleide wandelingen. Daarbij kan men ook enkele archeologische opgravingen bewonderen. Het was een mooie shabbat.

Worden we al gauw naar de stembussen uitgenodigd, of zal de regering het nog tot de reguliere verkiezingsdatum in november 2019 uithouden? Dat is de vraag waarmee deze nieuwe week begint. In de media wordt druk gespeculeerd wie van de politici belang hebben bij nieuwe verkiezingen. Officieel wordt gezegd dat eigenlijk niemand echt nieuwe verkiezingen wil. Vandaag zal Netanyahu met de coalitiepartijen overleggen, daarna zullen we allemaal misschien wat meer weten. Een gesprek met de orthodoxe partijen gisteravond zou naar verluidt geen resultaten hebben opgeleverd. Ik ben benieuwd. Over nog maar vier dagen sluit de Knesset zijn 'winterseizoen' af en begint de Pesachvakantie. Dan moet de staatsbegroting aangenomen zijn, want anders moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Archieffoto: Orthodoxe Joden demonstreren voor het rekruteringsbureau in Jeruzalem. Een strijd over de dienstplichtwet heeft tot een regeringscrisis geleid (Foto: Flash90).

Zal men het eens kunnen worden over de dienstplichtwet? Spontaan zou ik zeggen dat ze het niet eens zullen worden, maar alle partijen zijn altijd goed voor een verrassing, vooral als het erom gaat zijn eigen zetel te redden. Zo gaat dat nu eenmaal in de politiek. Helaas.

Nog wat sport tot slot: De titelfoto van vandaag komt van de marathon van Jeruzalem, die, zoals u vast al weet, vrijdag plaatsvond. De loop verliep probleemloos. Winnaar van de marathon was voor de derde achtereenvolgende keer Kipkosgel Shadrac uit Kenia. Hij sloot de loop af na 2 uur, 21 minuten en 25 seconden. Daarmee was hij vier seconden langzamer dan vorig jaar.

Won de marathon voor de derde achtereenvolgende keer: Kipkosgei Shadrac uit Kenia (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Nu wens ik u een prettige zondag en een goede nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.