Groeten uit Israël: Jeruzalemse Marathon gelopen

Friday, March 09, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren werd het tegen de avond al een stuk koeler. Daarvóór was het heel nevelig geworden door het zand dat de warme woestijnwind had meegebracht. De koelere en vochtige lucht heeft het zand vervolgens verjaagd. Nu is de lucht buiten heerlijk fris. De temperatuur is rond een prettige 20 graden, hier in Modi’in. Zo mag het wat mij betreft altijd blijven. Ook de komende dagen zal de temperatuur net zo prettig blijven als nu.

En hier is het weer voor vandaag in Jeruzalem: Deels bewolkt. In het noorden van het land mogelijk wat motregen. Duidelijk koeler dan gisteren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,505 meter onder de zeespiegel.

Ondanks de demonstratie van de orthodxe Joden bij de stadsingang is het me gisteren gelukt om min of meer op tijd thuis te zijn. In het begin zag het er helemaal niet naar uit dat dit zou gaan lukken. Ik had nauwelijks de redactie verlaten of er werd gemeld dat de demonstratie en de blokkade van de weg onder de Snarenbrug begonnen was. Wat een rotstreek, dacht ik, nu hebben de orthodoxe Joden van de zogenaamde Jeruzalemse groep afdeling hun dreigementen gerealiseerd. Ze wilden laten zien dat ze ook zonder hun onlangs overleden leider, rabbijn Auerbach, duizenden mensen uit hun groep op de been kunnen brengen om verder te demonstreren tegen de militaire dienst. En de politie liet het eerst ook toe, een hele week lang. Mijn bus kwam stipt op tijd; ik vroeg me alleen af hoe we de stad uit zouden komen Toen we de Snarenbrug naderden, zag dat we geen schijn van kans hadden om hier de stad uit te kunnen rijden.

Gisteren bij de uitrit uit Jeruzalem. De weg was volledig geblokkeerd.

Terwijl ik met mijn mobieltje het gebeuren filmde, zei een militair, die vóór mij in de bus zat, dat hij hier geen begrip voor had. 'Wat heb ik de hele tijd in het leger gedaan. En dit is wat jullie in die tijd doen?', zei hij op een wat gefrustreerde toon. Het is inderdaad niet te begrijpen dat slechts een deel van de bevolking diensten verricht voor de Staat en de burgers. Als je iets krijgt, zou je er toch ook iets voor moeten geven. Waarom zou dat niet ook voor de orthodoxe Joden moeten gelden? Wat mij betreft zouden ze helemaal niet in het leger hoeven te dienen. Het zou toch voldoende zijn als ze bij de Rode Davidsster of bij de orthodoxe reddings­organisatie Ichud Hatzalah een bepaalde dienst zouden verrichten, ook al was het maar voor een jaar. Als ze maar iets voor de gemeenschap doen. Nu denken ze dat het bestuderen van de Torah een dienst aan het Joodse volk is. Ik ben heel pessimistisch of men het in deze zaak eens zal worden.
Onze bus maakte een korte omweg en kon de stad verlaten via een tunnel vanaf de Yitzchak Rabin-boulevard. Na ongeveer 35 minuten was ik al in Modi’in. Geluk gehad.

In Jeruzalem klonk vanochtend vroeg om 7 uur het startschot voor de marathonloop. Rond de 35.000 mensen, waaronder 4000 uit het buitenland, doen eraan mee. Het traject voor de marathon leidt langs vele historische plaatsen in de stad, waardoor het een heel bijzondere marathon wordt. Een nieuwe recordtijd zal er hier in Jeruzalem wel nauwelijks komen, daarvoor heeft het traject teveel stijgingen. Maar daar gaat het ook helemaal niet om. Het is gewoon een heel bijzondere belevenis om aan deze loop deel te nemen.

Start van Jerusalem-marathon, vanmorgen vroeg (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wie niet zo fit was, kon een korter traject kiezen, zoals de halve marathon, of het traject van 10 kilometer. En ook voor gezinnen en kinderen zijn er speciale trajectgedeeltes. De hoofdzaak is dat je erbij bent. Ik geef toe dat ik een beetje jaloers was toen ik de beelden van de marathon zag, hoe de lopers langs de Toren van David liepen.

De Marathon van Jeruzalem live

Ik zou er wel zin in hebben om er een keer bij te zijn, maar dan zou ik eerst wat moeten trainen. Ik ben helaas niet het meest sportieve type. Maar dat kun je nog wel veranderen. Ook hier in Modi’in is onlangs een marathon gehouden. Misschien zou ik volgend jaar eerst eens hier mee kunnen doen, hier heb je wat minder hellingen.

En nu, beste lezers, wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat, want het is alweer vrijdag. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.