Rechtervleugel sterker bij vroegtijdige verkiezingen

Thursday, March 08, 2018 |  Redactie Israel Today
Als de diverse coalitiepartners hun dreigementen uitvoeren om de regering-Netanyahu te verlaten door voor een motie van wantrouwen van de oppositie te stemmen, blijkt uit opiniepeilingen dat de rechtse partij Likoed alleen maar baat zal hebben bij vervroegde verkiezingen.

Uit een nieuwe enquête die deze week in opdracht van de krant Israel Hayom werd gehouden door het Israëlische Ma'agar Mochot (Brain Trust) bleek dat als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, de Likud 34 (in plaats van de huidige 30) van de 120 zetels van de Knesset zou winnen.

De krantenkoppen over de diverse corruptie-affaires ('Dossier 1000' t/m 'Dossier 4000') en de vele kroongetuigen die zich tegen premier Netanyahu zullen uitspreken, lijken niet veel indruk te hebben gemaakt op de bevolking. Het tegendeel lijkt het geval te zijn.

♦ Op de tweede plaats achter Likoed zou de centrumpartij Yesh Atid (Er is toekomst) van Yair Lapid staan, met 24 zetels (nu 11).
♦ De rechtse partij van pioniers Het Joodse Huis van minister van Onderwijs Naftali Bennet zou volgens de enquête van 8 naar 14 zetels stijgen.
♦ De Koelanoe-partijvan minister van Financiën Moshe Kachlon zou 4 van zijn 10 zetels verliezen, mogelijk omdat Moshe Kachlon veel heeft beloofd, zoals lagere woonlasten en kosten van levensonderhoud, maar weinig heeft kunnen bereiken.
♦ Voor de linkse oppositiepartij Zionistische Unie (Arbeidspartij + Hatnua) zouden nieuwe verkiezingen op dit moment een ramp zijn, slechts 10 in plaats van de huidige 24 zetels in de nieuwe Knesset.
♦ Interessant is dat de zeer linkse Meretzpartij van 5 naar 7 zetels zou stijgen, waarschijnlijk door stemmen van teleurgestelde kiezers van de Zionistische Unie.
♦ De Gezamenlijke Arabische Lijst zou drie zetels verliezen en 10 zetels krijgen.
♦ De andere drastische verandering zou het verdwijnen zijn van de ultraorthodoxe Shas-partij, een van de bronnen van de hoofdpijn van de huidige regering, die kiesdrempel van 3,25 procent niet zou halen en afwezig zou zijn in de nieuwe Knesset.
♦ De orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom zou 8 zetels krijgen, 2 meer dan nu.

De vandaag in de krant Israel Hayom gepubliceerde resultaten van de enquête

Deze cijfers zouden de leider van de Likoedpartij in staat stellen een stabiele regering van 67 zetels te vormen, zelfs zonder Shas. Maar of Netanyahu al dan niet de leider wordtvan die nieuwe regering, zal ook afhangen van de uitkomst van de verschillende corruptie­onderzoeken die gericht zijn op hemzelf, zijn vrouw en veel van hun politieke, persoonlijke en zakelijke partners.

In elk geval mag men niet op enquêtes vertrouwen, dat moeten de partijen hebben geleerd na de laatste verkiezingen, toen een overwinning van de Zionistische Unie onder Yitzchak Herzog was voorspeld en Likoed onder Benjamin Netanyahu de verkiezingen won.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.