Frankrijk: Trump had Jeruzalem niet moeten erkennen

Thursday, March 08, 2018 |  Redactie Israel Today
De Franse president Emmanuel Macron hekelde tijdens het jaarlijkse diner van de Joodse koepelorganisatie van Frankrijk, CRIF, de Amerikaanse president Donald Trump omdat deze recent openlijk erkende wat voor iedereen overduidelijk is: dat Jeruzalem de hoofdstad van de Staat Israël is.

Afbeelding: Premier Benjamin Netanyah (L) en de Franse president Emmanuel Macron tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Elysee Paleis in Parijs. (Foto: Avi Ohayon/GPO)

Macron noemde deze uitspraak een 'fout' die alleen diende om het conflict in het Midden-Oosten te bestendigen. Hij vertolkte de Palestijnse leiders door er op te wijzen dat de VS niet langer de rol van eerlijke en onpartijdige vredesbemiddelaar kunnen spelen.

De Franse president is van mening dat de internationale gemeenschap, om een vredesproces te bevorderen dat in 20 jaar tijd niets heeft opgeleverd, moet vasthouden aan een fantasie die duidelijk wordt ontkracht door feiten op de grond.

Macron verbloemde het feit, dat 20 jaar lang het Arabische verhaal over Jeruzalem navolgen ook nooit de zaak van de vrede had bevorderd. Zelfs het aanbod van de voormalige Israëlische premier Ehud Barak om het grootste deel van de oostelijke helft van de Heilige Stad over te dragen, leidde niet tot een akkoord. In feite volgde hierop juist het tegenovergestelde - een explosie van geweld.

Het pretenderen dat Jeruzalem niet de hoofdstad van Israël is, om zo Palestijnse uitbarstingen te voorkomen, is vergelijkbaar met een ouder die een oorlogszuchtig kind zijn of haar gang laat gaan om een woed-uitbarsting te voorkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.