Groeten uit Israël: Weer verkeersinfarct in Jeruzalem?

Thursday, March 08, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg kort na 6 uur had ik het al warm. De trui, die ik thuis per abuis nog had aangetrokken, heb ik in de auto gelaten, voordat ik met de bus naar Jeruzalem reed. Nu al, om kwart over acht, is het hier 22 graden. Tegen de middag zou het dan echt heet worden. Bij ons thuis in Modi’in wordt niet minder dan 32 graden verwacht, en aan de Dode Zee zou het zelfs 36 graden worden. Verantwoordelijk daarvoor is de eerste sharav van het jaar, ofwel chamsin, de hete wind vanuit de woestijn. Een klein en kort voorproefje voor de komende zomer. ’s Avonds zal het dan weer duidelijk afkoelen. Dat is prima, want morgen vindt hier in Jeruzalem de marathon plaats.

En hier is het weer voor vandaag in Jeruzalem: Heet en droog, Sharav. In de loop van de dag wordt de wind krachtiger en brengt hij koelere en vochtiger lucht in de regio. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 213,51 meter onder de zeespiegel.

Het waterpeil van het Meer van Galilea stijgt nog steeds. De vraag is alleen hoe lang nog. Want zonder verdere regenbuien zal het waterpeil al gauw weer beginnen te zakken.

De titelfoto van vandaag is genomen bij de Ramon-krater. Ik heb hem gefotografeerd toen ik met mijn gezin afgelopen vrijdag op weg was naar de luchthaven Uvda. Van daaruit zijn we toen naar Bremen gevlogen. Het is indrukwekkend om daar aan de rand van de krater te staan. Trouwens, de hele weg door de Negev is prachtig. Zoveel natuur in zo’n klein land. Dat maakt me steeds weer enthousiast.

Indrukwekkende natuur – op weg naar de luchthaven (Foto: Dov Eilon)

Krijgen we weer een verkeersinfarct in Jeruzalem? Mijn collega attendeerde me zojuist op een bericht dat me wat bezorgd maakt. Herinnert u zich de demonstraties van de orthodoxe Joden van de zogenaamde Jeruzalemse groep van de twee weken geleden overleden rabbijn Shlomo Auerbach? Nu heeft die groep aangekondigd dat ze weer op de wegen in Jeruzalem zullen gaan protesteren tegen de militaire dienst. Ze willen laten zien dat ze door het overlijden van hun leider niet zwakker zijn geworden. Ze willen vanmiddag de wegen massaal 'overstromen'.
Als officiële reden wordt de arrestatie genoemd van een orthodoxe dienstweigeraar. Hij werd bij een routinematige verkeerscontrole door de politie gearresteerd, nadat hij als dienstweigeraar was erkend. Wat voor reden die orthodoxe demonstranten noemen, kan me eigenlijk niet schelen. Ik maak me zorgen over mijn terugreis. We hebben met die bouwplaatsen in het stadscentrum toch al genoeg verkeersproblemen. Wegblokkades door demonstranten kunnen leiden tot een volledige blokkade van alle uitritten uit Jeruzalem. Dat kan een lange terugreis worden. Waarom ben ik vanochtend niet met de auto gekomen?

Begint het vandaag weer? Demonstraties en wegblokkades door orthodoxe Joden van de 'Jeruzalemse groep' van de Litouwse stroming, in oktober 2017.

Ik hoop dat het vandaag niet meer zo heftig wordt. Maar 'helaas' zijn deze demonstranten zeer gedisciplineerd als gaat om 'balagan' (Hebreeuws leenwoord voor 'wanorde') scheppen. Ik kan er toch niets aan veranderen en zal het gewoon op me moeten laten afkomen.

En nu wens ik u een prachtige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.