Wil Benjamin Netanyahu nieuwe verkiezingen?

Wednesday, March 07, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische regering verkeert in crisis. De reden hiervoor is de eis van de orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom van plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman om een wets­voor­stel over de dienstplicht door te drukken vóór de beraadslagingen over de rijksbegroting van 2019. Zo niet, dan dreigde Litzman tegen de begroting te stemmen.

Afbeelding: Benjamin Netanyahu en Ja'akov Litzman in betere dagen (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

Volgens het wetsvoorstel moeten de Torah studies worden gelijkgesteld met militaire dienstplicht, waardoor orthodoxe Torahstudenten worden vrijgesteld van militaire dienstplicht, een voorstel dat door alle politieke partijen scherp is bekritiseerd.
Gisteren zei minister van Financiën Moshe Kachlon (Koelanoe) dat hij en zijn partij de regering zouden verlaten als de begroting niet voor Pesach [31 maart] zou worden goedgekeurd.

Litzman beschuldigt premier Netanyahu, die nu naar de AIPAC-conferentie in New York is, ervan niet genoeg te doen om een oplossing voor de crisis te vinden. Netanyahu zou geïnteresseerd zijn in vervroegde verkiezingen, vertelde hij in een interview aan het nieuwsportaal Walla. 'Ik kan niet anders uitleggen waarom hij (Netanyahu) niet echt probeert de crisis op te lossen, zijn vertrouwelingen, zoals minister van Toerisme Yariv Levin, hebben ons nog geen voorstellen voor een oplossing voorgelegd,' zei Litzman.

Vanuit de Torah-partij werd duidelijk dat Litzman zelf niet geïnteresseerd is in nieuwe verkiezingen. Hij wil een overeenkomst, maar niemand reageert daarop. Als er geen oplossing wordt gevonden voor de militaire dienstplicht, zou dit leiden tot vervroegde verkiezingen.
De volgende verkiezingen zijn momenteel gepland voor november 2019. Maar als de crisis de regering ten val zou brengen, zouden er al in juni nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden.

In veel media wordt gespeculeerd dat Netanyahu wellicht geïnteresseerd is in vervroegde verkiezingen. Een bevestiging van zijn mandaat door het houden van nieuwe verkiezingen voor een mogelijke aanklacht in een van de corruptieschandalen zou in zijn belang zijn.

Netanyahu zei hij geïnteresseerd was in een regering die zijn volledige wettige termijn zou duren. Een regering die in mei instort is zinloos. Zonder een akkoord, dat het voortbestaan van de regering garandeert, zijn nieuwe verkiezingen volgens regeringsbronnen onvermijdelijk.

Nu wacht iedereen op de terugkeer van Netanyahu uit New York, waar hij bij de conferentie van de pro-Israëlische organisatie AIPAC zijn zorgen voor korte tijd kon vergeten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.