Groeten uit Israël: Het TV-gebouw, vergane glorie

woensdag 7 maart 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was het nog best koud, toen ik samen met mijn dochter tegen 6 uur onze woning verliet. Daarbij zou het vandaag heel warm worden. Maar toch moet de trui nog mee, die ik dan later in mijn tas kon stoppen, want vandaag wordt hier in Jeruzalem 24 graden verwacht. Bij ons in Modi’in zou de thermometer zelfs tot 27 graden oplopen. Zoiets kun je toch bijna wel zomer noemen. En morgen zou het nog veel warmer worden, de eerste share is al voorspeld.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot deels bewolkt. Voor het jaargetijde bovengemiddeld warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,52 meter onder de zeespiegel.

Omdat het voor 'mijn' bus vanochtend iets te laat was. ben ik, nadat ik mijn dochter op het station heb afgezet, gewoon in de auto blijven zitten en naar Jeruzalem doorgereden. Dat was om 6.15 uur; om deze tijd is er nog niet zoveel verkeer, zodat ik na circa 25 minuten al de toegang tot Jeruzalem had bereikt. Onderweg maakten elektronische borden de automobilisten erop attent dat de Shazar-boulevard, eigenlijk de belangrijkste en meest centrale weg van Jeruzalem, voor het verkeer was afgesloten. Over het begin van de bouwwerkzaamheden voor het reuzenproject Jerusalem Gateway heb ik u gisteren al verteld. Daarom ben ik, toen ik de stad binnenreed, meteen linksaf geslagen, om de bouwplaatsen te ontwijken. Daarbij kwam ik langs het nu op een ruïne lijkende gebouw van de vroegere Israëlische televisie, mijn vroegere langjarige werkgever. Een vreemd gevoel.

Vroeger was hier veel te doen, het gebouw van de oude Israëlische televisie (Foto: Dov Eilon)

Telkens als ik hoer langs rijd, komen de herinneringen aan vroegere tijden weer terug. Dit gebouw is toch maar liefst 22 jaar lang voor mij een soort tweede thuis geweest. Ik moest denken aan die apocalyptische films, toen ik langs deze ruïne reed. Het gaat maar door. Hier wordt afgebroken, ergens anders wordt gebouwd. Jeruzalem verandert, het krijgt een ander gezicht. We moeten het maar accepteren. En eigenlijk, beste lezers, is er geen reden om te treuren, in tegendeel zelfs. Het is fantastisch om te zien hoe Jeruzalem steeds verder verandert.
Ook ik ben veranderd, bedacht ik, toen ik ons redactiegebouw bereikte. En ik ben heel tevreden. Wie weet, misschien moest het wel zo gebeuren. Hoe zou ik anders de gelegenheid hebben moeten krijgen om u elke dag deze ongelooflijk mooie stad Jeruzalem een beetje dichterbij te brengen.

Ons redactiegebouw in hartje stad (Foto: Dov Eilon)

Deze 'Groeten uit Israël' is wat persoonlijker geworden dan ik eigenlijk van plan was. Eigenlijk zou ik het nog willen hebben over de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen, over al die kroongetuigen die nu worden verzameld om tegen Netanyahu te kunnen getuigen. Voor de media is dat echt een feest. Maar daarvoor hebben we onze dagelijkse nieuwsberichten. Soms ben ik zelf verrast hoe mijn ochtendartikelen uitvallen.

En nu wens ik u nog een prachtige en zinvolle woensdag. Er staat een nieuwe dag voor ons klaar, hij is éénmalig, dus gebruikt hem. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.