Minister Kachlon: Begroting aannemen of wij vertrekken

Tuesday, March 06, 2018 |  Redactie Israel Today
Minister van Financiën Moshe Kachlon dreigde dinsdag tijdens een factiebijeenkomst van zijn Koelanoepartij de regering te verlaten, als de nieuwe begroting niet voor Pesach wordt goedgekeurd.

De onderhandelingen over de begroting voor 2019 waren gestagneerd door een geschil met de orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom. Dit betreft de goedkeuring van de Dienstplichtwet. De orthodoxe partij, onder leiding van plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman, eist dat het wetsvoorstel voor de Dienstplichtwet vóór de stemming over de begroting wordt aangenomen. Dit wetsvoorstel stelt de Torahstudies van orthodoxe Joden gelijk met militaire dienstplicht. Het is daarom in de ogen van het volk zeer omstreden. Nu heeft deze ruzie geleid tot een regeringscrisis.
De partij Het Joodse Huis is bezorgd. Men vreest, als er nieuwe verkiezingen nodig zijn, deelname aan de regering te verliezen.

Men maakt momenteel geen vooruitgang in het geschil over het wetsvoorstel. Terwijl de religieuze partijen Shas en Degel HaTorah (onderdeel van Verenigd Torah Jodendom) bereid zijn compromissen te sluiten, is Ya'akov Litzman van Agoedat Yisrael (ook onderdeel van Verenigd Torah Jodendom) niet bereid tot compromissen. Voorgesteld werd het wetsvoorstel in eerste instantie alleen in het Comité van ministers van Wetgeving goed te keuren en niet in de Knesset. Minister van Financiën Kachlon en minister Lieberman van Defensie verzetten zich tegen het aannemen van het wetsvoorstel in eerste lezing in de Knesset.

Minister van Financiën Kachlon:'Als we de begrotingsbesprekingen onderbreken, schaden we een groot deel van de ouderen en gezinnen die niet bij dit geschil betrokken moeten zijn. Dit debat over het wetsvoorstel is van zuiver politieke aard. Als de begroting niet wordt goedgekeurd voor Pesach, zal ik mijn collega's adviseren om ontslag te nemen uit de regering".

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.