Trump mogelijk naar opening Amerikaanse ambassade

Tuesday, March 06, 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag tijdens een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis gezegd dat hij eventueel naar Israël komt om de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem bij te wonen.

Trump zei verder dat het besluit om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen een prachtige zaak was geweest en dat dit besluit niet alleen in Israël maar ook in andere delen van de wereld werd toegejuicht. 'Dit was een beslissing die ik moest nemen,' zei Trump. 'Veel presidenten voor mij hebben besproken of het wel of niet zullen doen, en ze hebben het in hun campagnes beloofd, maar ze zijn er nooit in geslaagd om te doen wat ze hadden moeten doen.'

Premier Netanyahu bedankte Trump voor het besluit om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. 'Het is de eerste keer dat we elkaar ontmoeten in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika, nadat u Jeruzalem hebt erkend als de hoofdstad van Israël. Dit was een historische verklaring, gevolgd door de verplaatsing van de ambassade op onze Onafhankelijkheidsdag,' zei hij tegen Trump.

Hij vervolgde:'Ik zou u willen zeggen dat het Joodse volk een lang geheugen heeft'. Hij noemde enkele belangrijke beslissingen in de geschiedenis van het Joodse volk. 'Dit besluit zal door onze mensen eeuwenlang in herinnering worden gehouden. Anderen spraken er over, maar u deed het'.

Trump zei onder meer, dat door Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, het geschil over Jeruzalem met de Palestijnen voorbij was. 'Dit geeft ons een echte kans op vrede', zei hij. Over de bereidheid van de Palestijnen om terug te keren naar de onderhandelingstafel zei hij:'Ik denk dat ze terug willen komen. Als ze het niet doen, is er geen vrede. Dat is een andere mogelijkheid. Ik zeg daarmee echter niet dat dit zal gebeuren.'

Aan het eind van de bijeenkomst benadrukte Trump de 'beste relatie die we ooit hebben gehad met Israël'. Deze is nauwer dan ooit tevoren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.