Groeten uit Israël: We zijn weer terug in het land

Tuesday, March 06, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren heeft u me ongetwijfeld gemist. En dat heeft een reden. Ik heb ik dit weekeinde een uitstapje in de kou gemaakt. We zijn met het hele gezin bij mijn ouders in Oost-Friesland geweest, en we zijn net weer veilig thuis in Modi’in aangekomen. De ijzige temperaturen van vrijdag waren indrukwekkend. Je krijgt niet zo vaak de kans om op een dichtgevroren meer te staan. Het waren twee en een halve mooie dagen. Ook mijn lieve moeder was heel blij om haar kleinkinderen weer eens te zien, en natuurlijk ook haar schoondochter en mij.

De kleine luchthaven Uvda, niet ver ten noorden van Eilat

Terug in Israël ervoeren we eerst een temperatuur­schok. We zijn geland in Uvda, de provisorische luchthaven niet ver van Eilat vandaan. Daar was het ’s middags een dikke 32 graden. Vrijdag zaten we nog op 11 graden, wat een verschil. Hier in Israël werden we bij de landing begroet door een zandstorm. De landing was ook dienovereenkomstig. De wind heeft warme lucht in het land gebracht. Donderdag zal het bijzonder warm worden.

Bij de bagageontvangst op de luchthaven trof ik een groep van vier Duitsers uit Oost-Friesland aan. De wereld is heel klein. De echtgenote van een van de mannen, een lerares, was al eens met een schoolklas bij mij op de redactie geweest. De leerlingen waren in het kader van een uitwisseling in Israël. Terwijl we op onze bagage wachtten, raakten we wat aan de praat. De vier waren naar Israël gekomen om vrijdag mee te doen aan de marathonloop van Jeruzalem. Maar eerst willen ze zich nog twee dagen in Eilat ontspannen. Ik vind dat heel indrukwekkend en heb ze uitgenodigd voor een bezoek aan onze redactie als ze in Jeruzalem zijn. Misschien kunnen ze ons dan ook na de marathon iets van hun indrukken vertellen.

Na de koudeschok in Duitsland afgelopen weekeinde ben ik toch weer heel snel aan de prettig warme temperaturen hier in Israël gewend geraakt. De winterspullen worden nu thuis weer achterin de kasten opgeslagen. Ik ben nu gereed voor de lente.

Toen ik vanochtend vroeg in Jeruzalem aankwam, was het al zo’n 20 graden. Het hoogtepunt van dit hittegolfje zou donderdag zijn, dan zou de temperatuur in de buurt van 30 graden komen. Aan de Dode Zee wordt vandaag al niet minder dan 33 graden verwacht. Vrijdag, precies bij de marathon van Jeruzalem, zal de temperatuur vervolgens drastisch gaan dalen. De voorwaarden voor de loop zullen dus heel gunstig zijn.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Nevelig in bijna alle delen van het land. Stevige wind, in het zuiden kunnen zandstormen komen. Vooral ’s ochtends voor het jaargetijde hoge temperaturen. Tegen de middag bereikt koelere en vochtiger lucht de regio.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,525 meter onder de zeespiegel.

Vanochtend ben ik met de auto naar Jeruzalem gereden. Voor de bus ben ik iets te laat opgestaan. De terugreis uit Duitsland zal me nog in de botten hebben gezeten. We waren al om 4 uur naar de luchthaven gereden; na de vlucht moesten we toen nog drie en een half uur door de woestijn naar huis rijden. De weg vanaf het vliegveld Uvda (bij Eilat) is prachtig, de natuur is geweldig, maar ik was nog een beetje kapot. Daarom heb ik het me vandaag veroorloofd om met de auto te gaan. Daarbij was ik vergeten dat de toegang tot Jeruzalem sinds afgelopen week een enorme bouwplaats is. Men is daar begonnen aan de werkzaamheden voor de nieuwe toegang tot de stad, de Jerusalem Gateway, waar ik eerder al eens over schreef.

Bouwwerkzaamheden bij de toegang tot Jeruzalem; die zullen ons enkele jaren begeleiden (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Mijn Waze-navigatie-app deelde me mee dat ik een andere weg naar de parkeergarage moest nemen. Voor me zag ik een afgesloten kruising. Het is wellicht de meest centrale en drukst bereden kruising van Jeruzalem, direct achter het congrescentrum Binjanei HaUma. Maar ik had geluk. Er was nog een kleine weg over de kruising, naar de straat die naar de parkeergarage leidt. De politie regelde het verkeer. Maar vanaf nu zal ik liever een andere weg nemen. Deze werkzaamheden zullen minstens vier jaar duren. Daarbij zal dan ook het traject voor de tramlijn 2 worden aangelegd. Ik kan me nog goed al die hinder van de bouw van lijn 1 herinneren. Maar als alles dan klaar is, zal men de toegang tot Jeruzalem nauwelijks meer herkennen.
Ook een ondergrondse inrit naar de stad is al in aanbouw, om een einde te maken aan de bochtige en stijgende weg naar de stad. Een grandioos programma. Voor mij zal het in de eerste plaats voldoende zijn als de snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem opengesteld wordt. Dat zou over ongeveer 6 maanden gebeuren, als er niets tussen komt.

Gisteren ben ik nog snel naar de supermarkt gegaan om iets te kopen. Bij de ingang werd ik er meteen aan herinnerd dat we binnenkort Pesach vieren. De supermarkten doen altijd erg hun best om ons tijdig aan het komende feest te herinneren. De Hamansoren van Poerim worden nu afgelost door kokos- en amandelkoekjes voor Pesach.

Binnenkort is het Pssach. Goed dat de supermarkten ons daaraan herinneren. Dozen met matses bij de ingang van de supermarkt (Foto: Dov Eilon)

En nu nog een korte uitleg over de titelfoto: Gisterochtend werd op het Rabinplein voor het stadhuis van Tel Aviv een scheef staande Israëlische vlag opgesteld. Daarvoor was de beeldhouwer Itay Zalait verantwoordelijk, die daarmee op de toestand van het land wilde attenderen. Achtergrond zijn de corruptie-affaires rond Benjamin Netanyahu. Zalait was ook verantwoordelijk voor het gouden standbeeld van Netanyahu, dat eveneens voor het stadhuis was opgesteld.

En nu wens ik u een prachtige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.