Groeten uit Israël: Deze week planten we olijfboompjes

Sunday, March 04, 2018 |  Aviel Schneider
Shalom Chaverim, beste vrienden,

In plaats van twee, hebben we uiteindelijk vier hectare land voorbereid om in de toekomst een heuse olijfboomgaard in de woestijn te laten groeien. We hebben het zaaigoed klaar liggen, de bodem bewerkt, de bevloeiings­installaties geplaatst en de grond bemest. Het was tweemaal zoveel werk als we hadden gedacht. We waren blij verrast met het aantal mensen dat Israël een olijfboom in de Bijbelse Negevwoestijn cadeau wilde doen voor zijn zeventigste verjaardag. U gaf met elkaar tweeduizend olijfbomen in een paar weken tijd. Een geschenk en een zegen voor Israël, maar ook voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor de boomgaard.

De profeet Jesaja troost zijn volk in opdracht van God met de woorden (hoofdstuk 41): ‘Ik plant in de woestijn ceder en acacia, mirte en olijf, en Ik laat in de wildernis den, kamperfoelie en cipres opschieten. Dan zullen zij zien en beseffen, begrijpen en erkennen dat de hand van de Heer dit heeft verricht, dat de Heilige van Israël dit alles schiep.’

Zo ontstaat er alweer een groene vlek in de woestijn. De woestijn van Israël beslaat twee-derde van heel Israël. We hopen het zaaigoed de eerste week van maart te planten. De redactie in Jeruzalem sluit zelfs een hele dag zodat iedereen kan meehelpen met het planten. Bent u toevallig in het land, dan bent u hartelijk uitgenodigd om mee te helpen. Geef ons een belletje.

Het begon allemaal dertig jaar geleden. Als jonge soldaat werd ik verliefd op deze kale, eenzame plek in de woestijn. Het was mijn eerste weekend hier aan het eind van de wereld. Ik bevond mij moederziel alleen op een verlaten militaire basis langs de grens met Egypte, niet ver van onze huidige wijngaard en olijfboomgaard. Er is daar nu een kleine nederzetting, Azuz. Ik heb destijds zes moeilijke trainingsmaanden in de woestijn doorgemaakt in de buurt van Nizana, Azuz en Kadesh Barnea.

Naderhand werd mijn verlangen steeds sterker om daarheen terug te keren, maar mijn vrouw vond dat geen goed idee. In plaats daarvan hebben we heel vaak tochten door de woestijn gemaakt met onze kinderen. En elke keer opnieuw sprak ik mijn verlangen uit om deze zandhopen op een dag groen te maken. Zo hebben we tien jaar geleden de wijngaard geplant, en nu planten we met uw hulp de olijfboomgaard. Mijn militaire kameraden staan helemaal perplex. Maar ‘wie niet in wonderen gelooft, is geen realist!’

Ik nodig u dan ook hartelijk uit om mee te helpen, is het niet fysiek, dan door zelf één of meer olijfbomen te adopteren. Kijk op onze website. Maak met Gods hulp Jesaja 41 een realiteit.

Groeten uit Jeruzalem,
Aviel Schneider
en de medewerkers van Israel Today

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.