Groeten uit Israël: Elektrische auto's stimuleren

Friday, March 02, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het weer verwent ons wel heel erg op dit poerimfeest. Gisteren scheen de zon de hele dag. Ik begon de dag nog met een trui en een jasje, maar op het laatst had ik alleen nog een kort hemd aan, zo warm was het geworden. Terwijl u in Europa bij min-temperaturen zit te vernikkelen, wordt het hier bij ons elke dag nog iets warmer. Zondag verwachten we bij ons in Modi’in een fenomenale 26 graden. En in Eilat wordt vandaag voor het eerst weer het 30-gradenstreepje gehaald. Krijgt u nu zin in een ommetje naar Israël?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een verdere lichte regen in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en staat nu op 213,56 meter onder de zeespiegel.

Gisterochtend bezochten we de militaire basis in Tel Aviv, waar onze dochter haar dienstplicht verricht. Daar hadden ze de familie van de militairen uitgenodigd voor een Poerim-familiedag. Dat was een prachtige gelegenheid voor ons om te zien waar onze dochter de komende anderhalf jaar haar militaire dienst zal verrichten. We waren allemaal aangenaam verrast, het was er een echte familiesfeer. Trots liet onze dochter ons zien waar ze werkt en hoe de onderkomens er uitzien. Ook was er een kleine show van de muziekgroep van de Luchtmacht. Het was echt een prachtige ochtend.

Daarna hebben we nog wat door Tel Aviv gewandeld. We hebben ook de haven bezocht, waar heel veel mensen waren, velen van hen uiteraard verkleed.

Prachtig weer bij de haven van Tel Aviv, die vandaag een vermaakgebied is voor het hele gezin, met winkels, restaurants, speelplaatsen en nog veel meer. (Foto: Dov Eilon)

Toen we gisteren in Tel Aviv aankwamen, moesten we eerst een parkeerplaats vinden. Dat is niet zo eenvoudig. De stad Tel Aviv doet zijn best om voldoende parkeer­plaatsen ter beschikking te hebben, en er is zelfs een groot parkeerterrein dat gratis wordt aangeboden, maar daar een vrije plaats vinden komt neer op een wonder. Maar gisteren had ik geluk. Ik was nog maar amper aangekomen, daar zag ik een auto die net zijn parkeerplek verliet. Toen moest ik snel reageren, voordat een ander dat doet. Ditmaal lukte het me, ik had een gratis parkeerplaats voor de hele dag te pakken.

Er zijn veel te veel auto’s hier in Israël, en het worden er steeds meer. Onlangs las ik in de krant dat het Ministerie van Verkeer een bedrijf de opdracht heeft gegeven om in de loop van 2019 talloze oplaadstations voor elektrische auto’s te plaatsen. Maar Better Place bestaat toch allang niet meer, dacht ik. De firma Better Place kwam te vroeg. De tijd was nog niet rijp voor hun visie van vele duizenden elektrische auto’s in Israël. Het bedrijf ging na korte tijd failliet. Je kunt nu nog steeds hier en daar de resten van de laadstations zien.

Een beeld uit betere tijden voor de inmiddels failliet gegane firma Better Place, oplaadstations voor elektrische auto’s (Foto: Roni Schutzer/Flash90)

Maar nu zal er een nieuwe proef worden gestart. Dit jaar worden er al enkele elektrische auto’s in Israël verwacht. Ik was dan ook heel verrast te lezen dat Israël besloten had om vanaf 2010 de invoer van dieselauto’s te verbieden. Daarmee liep Israël vooraan in de wereld. Maar ik ben nog wel wat sceptisch over het jaar. U weet hoe dat hier gaat met het houden van afspraken. Maar het wordt echt tijd dat we van die oude dieselauto’s afscheid nemen. Hoe eerder, hoe beter. Ik zou de eerste zijn die zo’n elektrische auto zou kopen.

En nu houd ik eerst maar weer eens op met dromen en wens u een prachtige vrijdag en een gezegende shabbat. In Jeruzalem wordt ook vandaag nog Poerim gevierd. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.