Orthodoxe partij eist gelijkstelling studie en dienstplicht

donderdag 1 maart 2018 |  Redactie Israel Today
De orthodoxe Torahpartij (Jahadoet Hatora), die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, dreigde tegen de begroting voor 2018 te stemmen als er niet ook een wetsvoorstel in stemming zou worden gebracht dat studies op religieuze scholen (Yeshiva's) gelijkstelt met dienst in het leger.

Deze toevoeging aan de dienstplichtwet zou een integraal onderdeel zijn van het regeerakkoord, zei de waarnemend minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman (foto). 'Wij verwachten van alle coalitiepartners dat zij deze wet steunen als zij er belang bij hebben om de coalitie voort te zetten.'
Van de kant van de coalitie werd gezegd, dat de stemming over dit wetsvoorstel zou worden uitgesteld vanwege het Poerimfeest, zoals is besloten tijdens een eerdere zitting in de Knesset.

Dinsdag heeft het lid van de Torahpartij Moshe Gafni, die ook voorzitter is van de Commissie Financiën van de Knesset, gezegd dat hij voor geen wetsvoorstel van de coalitie zou stemmen als er problemen zouden zijn met het wetsontwerp voor de dienstplichtwet.

De Torahpartij wil haar wetsontwerp voor de dienstplichtwet graag zo snel mogelijk door de Knesset krijgen. In dat geval zou het de eerste keer zijn dat de Torahstudie door de Staat zouden worden erkend. Daardoor zouden de Torah-studenten dezelfde status krijgen als dienstplichtigen in het leger.

In de Likoedpartij is bezorgd. Deze wet, die door het publiek sterk wordt bekritiseerd, zou kunnen leiden tot het verlies van stemmen aan de partij Yesh Atid van Yair Lapid, die zeker een campagne tegen deze dienstplichtwet zou beginnen.

Minister Liebermann van Defensie zei zijn partij Yisrael Betenoe niet zal toegeven aan de druk van de Torahpartij en zal niet toestaan dat deze wet wordt aangenomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.