Groeten uit Israël: Bij Poerim behoren Hamansoren

Thursday, March 01, 2018 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Poerim same'ach! Het is nauwelijks te geloven, maar het regent vandaag niet, hoewel het vandaag Poerim is. De zon schijnt, vandaag zou het heel prettig weer worden, 'prettig en zonnig', zoals gisteren op de radio werd gezegd. Dus laat ik vandaag mijn winterjas thuis. In Tel Aviv wordt vandaag 21 graden verwacht, dat is voorjaar. Nou vraagt u zich zeker af waarom ik Tel Aviv noem. Ik schrijf u vandaag vanuit Modi’in, want vandaag ga ik ook met mijn gezin een beetje poerim vieren. Nee, ik ga me niet verkleden, dat doet onze dochter. Maar we zullen vanmorgen naar Tel Aviv rijden, want de basis waar onze dochter haar militaire dienst verricht, nodigt vandaag uit voor een familiedag. En deze kans om te zien waar onze dochter de komende anderhalf jaar zal doorbrengen, laten we ons natuurlijk niet ontnemen. Overigens zal het vandaag wel een vrolijke boel worden, met veel verklede kinderen, maar ook militairen die vandaag zich vandaag vast niet per se aan de kledingvoorschriften zullen houden. Met poerim mag dat.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met weer een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee en een halve centimeter gestegen en staat nu op 213,57 meter onder de zeespiegel.

Vandaag zullen we op straat veel verklede kinderen zien, maar ook volwassenen. Ik ben benieuwd wie ik vandaag zoal zal ontmoeten, hoeveel prinsessen en Wonder Women er in de stad zullen zijn, en ook cowboys, batmannen, brandweerlieden en Trumps zullen er zeker te zien zijn. Trump is met deze poerim een hit.

‘Donald Trump’, gisteren op de Machane Yehuda-markt in Jeruzalem (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Gisteravond was ik al helemaal in poerimstemming. Ieder feest heeft, zoals u vast wel weet, zijn speciale lekkernij. En gisteren herinnerde ik me dat mijn vrouw een paar 'oznei Haman', Hamansoren, uit de stad had meegenomen. Ik kon me niet beheersen en veroorloofde me een greep in de zak met de lekkere koekjes, Ze waren traditioneel met maanzaad gevuld. Overigens houden kinderen meer van de zoetere versie met chocoladevulling. Ook de dadelvariant kan ik sterk aanbevelen. Je kunt deze Hamansoren ook heel eenvoudig zelf maken. Hier bij ons vind je ze op elke straathoek, daarom kopen wij ze. Maar u, beste lezer, kunt best eens proberen om deze lekkere poerimkoekjes zelf te bakken. Ik heb daarvoor iets opgezocht op YouTube en zelfs een Duitstalige video gevonden. Zie ook deze Engelstalige video: Perfect Purim Hamantaschen. De ingrediënten heb ik meteen voor u opgeschreven:

Hamansoren
Ingedriënten: 375 g meel, 225 g suiker, 175 g margarine, 1 ei, 1 tl vanillesuiker, 1 tl natriumbicarbonaat, en voor de vulling: 160 g gemalen maanzaad, 60 g suiker, 3 el honing, 1 gerapte citroenschil, 100 ml appelsap en 2 el rozijnen. Veel succes.

Weet u wat? Vandaag zal ik geen ernstige onderwerpen meer aansnijden. Het is nu poerim, en dan willen we een goed humeur houden. Ik zal u nu niet vertellen over het op handen zijnde verhoor van Netanyahu over de onderzeeboot-affaire. Ook zult u vanochtend geen woord van me horen over de mogelijkheid van een militaire botsing in het noorden, die volgens het Israëlische leger dit jaar nog waarschijnlijker is geworden. Nee, geen woord daarover. Geen woord over de WhatsApp-gesprekken voorafgaand aan rechtszaken, zoals de rechters in de Bezeq-affaire zich gepermitteerd hadden. Hier willen we gewoon alleen maar vrolijk zijn en veel oznei haman eten, althans op zijn minst één.

Daarom wens ik u nu een prachtige en vrolijke dag. 'Chag poeriem same'ach”, een vrolijk poerimfeest! Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.