Door droogte getroffen landen weigeren hulp van Israël

Wednesday, February 28, 2018 |  Charles Gardner
De gevolgen van de langdurige droogte die de westelijke provincie van Zuid-Afrika heeft getroffen, hadden kunnen worden verzacht als zij hadden ingestemd met een Israëlisch aanbod voor hulp, kreeg het parlement van Kaapstad te horen.

Afbeelding: In de woestijn zullen wateren ontspringen en beken in de steppe, en het gloeiende zand zal tot een plas worden ..." (Jesaja 35.6). Expertise op het gebied van waterbehoud heeft geholpen om dergelijke profetieën te vervullen. Een woestijnbron bij Dimona biedt rust en verfrissing voor vermoeide toeristen. (Foto: Charles Gardner)

In reactie op een toespraak van de nieuwe president Cyril Ramaphosa na het aftreden van de van corruptie beschuldigde Jacob Zuma, maakte parlementslid Kenneth Meshoe bekend, dat de Joodse Staat zijn wereldberoemde expertise bij het voorkomen van watertekorten had aangeboden.

Meshoe, lid van de oppositiepartij ACDP (Afrikaanse christen-democratische partij), zei dat het was geweigerd op grond van een beperkte politieke agenda in verband met de Boycot, desinvesteringen en sancties-campagne die tot doel heeft Israël te isoleren op een manier die vergelijkbaar is met wat Zuid-Afrika in de apartheids­periode ondervond.

BDS-aanhangers beschuldigen Israël ervan een apartheidsstaat te zijn vanwege hun vermeende mishandeling van Palestijnen - dit in een regio waar zij zich juist onderscheiden als de enige democratie, waarin Arabieren en Joden gelijke rechten hebben, evenals de belangrijke posten in het land.

Meshoe noemde het onverantwoordelijk wanneer een nationale of provinciale overheid hulp van mensen met een bewezen staat van dienst afwijst - 'mensen die in een woestijn leven en toch geen watertekort hebben' - en beschreef het als 'de politiek van haat die ons land niet zal helpen', en drong er bij de nieuwe president op aan om corruptie uit te roeien, te beginnen bij zijn kabinet, en waarheid, rechtvaardigheid en gerechtigheid voor iedereen na te streven.

Israël heeft de laatste tijd ook last gehad van droogte, maar zijn innovatieve druppelirrigatie-systeem is al met succes beproefd in andere droge gebieden in de wereld, waaronder Afrika.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.