Groeten uit Israël: Rechter moet weg bij 'Dossier 4000'

Tuesday, February 27, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Om half vier vanmorgen vroeg werd ik wakker van het lawaai van de zware regen die plotseling begon. In eerste instantie was het me nog niet duidelijk dat de regen voor deze enorme herrie verantwoordelijk was. Het regende niet slechts met emmers tegelijk, maar ik zou zeggen met containers tegelijk. Het klonk als een zware storm die plotseling over ons heen trok. Vanmorgen was het alweer stil, het druppelde alleen nog een beetje. Om 6 uur ben ik dan met mijn dochter het huis uit gegaan, uiteraard met paraplu’s. Toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte, regende het alweer iets harder. Vandaag wordt op de scholen en kleuterscholen Poerim gevierd, daarom was het ook logisch dat het vandaag zou regenen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: ’s Ochtends in het noorden en midden van het land regenbuien met hier en daar onweer. Ook in het zuiden kan het plaatselijk regenen. Gevaar voor overstroming van de wadi’s in het oosten. Tegen de middag wordt de regen zwakker. Lichte daling van de temperatuur.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,62 meter onder de zeespiegel.

Poerim was vroeger altijd een groot feest, toen onze kinderen nog klein waren. Op de basisschool was het traditie om de kinderen een week van tevoren al in de juiste Poerimsfeer te brengen. Elke dag had een motto. De ene dag moesten de kinderen als voetballers verschijnen, een andere dag werden pyjama's voorgeschreven, en weer een andere dag moesten ze iets leuks doen met hun haren. Tegelijk moesten we natuurlijk de verkleedpartij voorbereiden voor de grote dag, Poerim op school. En dat voor drie kinderen. Dat was geen gemakkelijke tijd, geloof me, want je moest immers creatief zijn. Vanzelfsprekend was het niet alleen inspannend, het gaf ook veel pret. Dan, vlak voor ze dan naar school gingen, was er eerst een fotosessie bij papa. Ik zou al die foto’s van de afgelopen jaren eens bij elkaar moeten zoeken. We hadden alles in ons gezin, van prinses tot brandweerman, van cowboy tot clown. Onze kelder staat nog vol van de verkleedspullen.

De verklede leerlingen van een basisschool in Rechovot vanmorgen vroeg bij aankomst op school. Vanaf morgen is het vakantie tot zondag.

Tegenwoordig is onze dochter eigenlijk de enige die zich nog verkleed, ook nu nog, als militair. De basis waar ze nu zit houdt donderdag een poerimfeest voor de gezinnen van de militairen; er zijn daar ook veel beroepsmilitairen die dan met hun kinderen komen. Voor ons is dat een goede gelegenheid om de basis te leren kennen waar onze dochter de komende anderhalf jaar zal doorbrengen.

Het gaat er minder vrolijk aan toe bij het dagelijkse nieuws. Nu is ook de rechter, die de onderhandelingen leidde over de verlenging ging van de voorlopige hechtenis van degenen die te maken hadden met de Bezeq-affaire, 'Dossier 4000', flink uitgegleden. Ze was betrapt toen ze voor de zitting afspraken maakte met de leider van de ondervragingen. Het nieuws op Kanaal 10 publiceerde WhatsApp-gesprekken tussen de rechter en de ondervrager, waarbij ze nog voor de zitting afspraken hoeveel dagen de verdachten in voorarrest zouden blijven. Daarbij zou de rechter hebben geschreven dat ze haar best zou doen om op de zitting een verraste gelaatsuitdrukking te tonen. De rechter werd onmiddellijk van haar taak ontheven; er werd geëist dat ze zelf ontslag zou nemen of ontslagen wordt. 'Ontslag nemen of ontslagen worden' kopte Yisrael Hayom. De waarde van de rechtspraak zou zijn aangetast.
Ook aan de kant van de verdachten is men meer dan geërgerd. Zou alles soms doorgestoken kaart zijn? Het is wel een enorme hufter, als ik dat zo mag zeggen. Een rechter mag niet zo handelen. Deze nieuwe ruzie in de zaak vult nu al sinds gisteren de voorpagina’s van de kranten.

De voorpagina’s van vandaag. Twee berichten overheersen in alle kranten

Daar komt dan nog een tragische bericht van een vader die zijn vrouw verwondde en met zijn driejarige zoon ervandoor ging. Gisteren zocht de politie naar hen. maar helaas vonden ze hem te laat. Hij lag dood op de spoorrails. Hij was voor een trein gesprongen om zichzelf van het leven te beroven. In de auto werd de zoon gevonden, hij was door zijn vader gedood voordat hij zichzelf het leven ontnam. Een tragisch verhaal. De buren van het gezin zeiden dat het ene heel normaal gezin was, er zouden geen tekenen van problemen geweest zijn.

En nu nog kort een paar worden over de gesloten Grafkerk. Ik vind dat een onmogelijke stap. Ik denk dan alleen aan de mensen die misschien jarenlang hebben moeten wachten om eindelijk naar Israël te kunnen komen, eindelijk Jeruzalem te kunnen bezoeken, om naar de Grafkerk te gaan. En dan is die gesloten. Niet te geloven. Ook gaat het er hier helemaal niet om, om bijvoorbeeld iets tegen christenen te willen doen. Ik vind het meer dan logisch dat men voor inkomsten uit zaken belasting moet betalen. Die betaal ik toch ook. Van de kerk zelf wordt toch helemaal geen belasting geheven. Het gaat om inkomsten uit zaken.

Er het mag ook niet gebeuren dat de kerk stukken grond aan private ondernemers verpacht of verkoopt, die er dan woningen op bouwen die veel geld opbrengen. Dat de staat in zo’n geval niet meewerkt, is logisch. Dat deze zaak nu het etiket krijgt van 'dat is allemaal tegen christenen gericht', vind ik ongehoord. Je mag een kerk toch niet zomaar sluiten. Of zie ik dat verkeerd? Staat de kerk boven iedereen? Ik hoop van harte dat dit toneelspel snel afgelopen is.

Nu schijnt buiten weer de zon, de regen schijnt voorbij te zijn. Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.