Tel Aviv demonstreert tegen uitzetting van illegalen

Monday, February 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Ongeveer 20.000 inwoners van Tel Aviv, waar de meeste immigranten wonen, zijn het afgelopen weekeinde de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid. De regering-Netanyahu bereidt de deportatie voor van de ruim 38.000 Afrikaanse illegale (of, als dat beter klinkt, 'ongedocumenteerde') immigranten die momenteel in het land verblijven.

Afbeelding: Samen met Afrikaanse migranten protesteerden Israëli's zaterdag in Tel Aviv tegen hun deportatie. (Tomer Neuberg/Flash90)

De demonstranten hielden borden omhoog met de tekst 'Vluchtelingen deporteren geen vluchtelingen', en probeerden het Joodse volk te herinneren aan hun eigen geschiedenis van ballingschap. Maar gelijksoortige protesten van de andere partij in de discussie hebben de verschillen in die situaties duidelijk gemaakt, namelijk dat de Afrikaanse migranten naar Zuid Tel Aviv een ongekende toename van misdaad en aanranding hebben veroorzaakt.

De situatie is ingewikkeld. Israël heeft ondubbelzinnig verklaard dat het geen echte asielzoekers zal deporteren, zoals zwarte christenen uit Soedan die bijna zeker de dood tegemoet gaan als ze worden teruggestuurd naar hun Arabische islamitische onderdrukkers.

Maar de meeste Afrikanen die in Zuid Tel Aviv woonruimte hebben gekraakt komen uit Eritrea. En dat is een lastiger geval. Eritrea is zonder twijfel een onderdrukkende dictatuur. In tegenstelling tot de situatie in Darfur worden Eritreeërs echter niet etnisch gezuiverd, ze worden niet geconfronteerd met een dreigende dood.

De meeste Eritreeërs lopen weg vanwege de verplichte militaire dienstplicht (die natuurlijk ook in Israël bestaat), beperkende wetten inzake religieuze eredienst en barre economische omstandigheden. Omdat deze kwesties hen niet op hetzelfde niveau plaatsen als de mensen die Darfur ontvluchten, hebben sommige Europese naties de meeste Eritreeërs niet langer ingedeeld als 'vluchtelingen' of 'asielzoekers', en ze beschouwen hen in plaats daarvan als economische migranten.

Israël heeft tot een soortgelijke aanpak besloten, wat betekent dat het momenteel van plan is om de meeste Eritreeërs in uiteindelijk te deporteren naar een derde land, zoals Rwanda.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.