Heilig Grafkerk gesloten uit protest tegen belasting

Monday, February 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Kerkelijke leiders hebben krachtig geprotesteerd tegen het plan van de Jeruzalemse gemeenteraad om onroerend goed belasting te heffen op kerkelijk bezittingen die bedrijven zijn, zoals pensions. Uit protest sloten zij zondag de ingang van de Heilig Grafkerk. Dit is de eerste sluiting in de lange geschiedenis van de kerk. Toeristen en gelovigen stonden voor de gesloten deur.

De kerkleiders legden hun drastische stap uit. Het zou een gerichte campagne zijn tegen de kerken en christelijke gemeenschappen in het Heilig Land. De acties zouden bestaande overeenkomsten en internationale verbintenissen schenden die de rechten van de kerken zouden garanderen, aldus de kerkleiders. Het zou een poging zijn om de aanwezigheid van christenen in Jeruzalem te verzwakken.
'Dit is een schending van de status quo, de stad Jeruzalem stuurt systematisch berichten over inbeslagnames van eigendommen en bankrekeningen van de kerken om deze vermeende belastingschulden te innen,' aldus de verklaring.

Het protest is ook gericht tegen het aannemen van een wet die de Staat toestaat land te onteigenen dat de kerk aan particuliere bedrijven heeft verkocht. Het Ministerieel Wetgevend Comité legde uit dat de beraadslagingen over deze wet met een week zouden worden uitgesteld om de gespannen situatie voor kerkleiders te kalmeren.

De Israëlische minister van Toerisme Yaniv Levin zei vandaag in een interview met het nieuwsportaal Ynet dat hij deze eenzijdige sluiting van de kerk van de Heilige Sepulchre niet accepteert. Het probleem moet via onderhandelingen worden opgelost. De sluiting van de Kerk zou alleen de christelijke gelovigen schaden en niets bereiken.

'Israël hecht veel belang aan de vrijheid van religie en we zijn er erg trots op', vervolgde de minister. 'Daarom stellen we ook religies in staat om hun gebedshuizen zelf te beheren. Daarom kunnen we ons er nu niet meer in mengen en de Kerk dwingen om de Grafkerk te heropenen. Ik hoop echt dat die spoedig wordt heropend. Tegelijkertijd moeten we allemaal rond de tafel gaan zitten en een oplossing vinden die voor ons allemaal aanvaardbaar is. Ik denk dat dit mogelijk is'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.