Duizenden bij begrafenis van Rabbi Shlomo Auerbach

Monday, February 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Rabbi Shlomo Auerbach, de leider van de extreme ultraorthodoxe Jeruzalemse groep van de Litouwse stroming, is zaterdagavond op 86-jarige leeftijd overleden en laat de Jeruzalemse groep zonder leiding achter.

Rabbi Auerbach en zijn groep hebben herhaaldelijk met behulp van zeer agressieve protestdemonstraties en blokkades geprotesteerd tegen dienst in het Israëlische leger en tegen de arrestatie van hun jongeren die zich niet hadden gemeld in het rekruteringscentrum.

Duizenden orthodoxe joden zijn samengekomen voor de uitvaartceremonie om hun rabbijn op zijn laatste reis te begeleiden. Talrijke wegen in het centrum van Jeruzalem waren zondag gesloten en er was aanzienlijke verkeershinder.

Duizenden mensen vergezelden de overleden rabbijn op zijn laatste reis (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In tegenstelling tot zijn in 1995 overleden vader Rabbi Shlomo Salman Auerbach was Rabbi Shlomo Auerbach zeer vijandig tegenover de soldaten van het Israëlische leger. De afgelopen jaren had hij zich van de centrale orthodoxe beweging afgescheiden, met name door zijn compromisloze strijd tegen de dienstplicht. Hij verbood zijn studenten om zich in te schrijven bij de rekruteringscentra van het leger, ook al waren ze vrijgesteld van militaire dienst. Ook drong hij er bij de orthodoxe Joden op aan niet deel te nemen aan de laatste verkiezingen.

Vooral in de afgelopen maanden zijn er veel protestdemonstraties geweest van de Jeruzalem groep van Rabbi Shlomo Auerbach, waarvan sommige zeer agressief. Politieagenten werden voor 'nazi's' uitgescholden. De demonstraties leidden tot aanzienlijke verstoringen in het dagelijks leven van veel burgers.

Een van de vele demonstraties van de groep Jeruzalem vorig jaar.

Nu vraagt men zich af wie de rabbi zal opvolgen. De naam van Rabbi Aharon Leib Shteinman uit Bnei Brak werd al genoemd. Maar ook de broer van de overleden rabbijn, Rabbi Azriel Auerbach, toonde belangstelling voor de opvolging van zijn broer. Hij wordt als gematigder beschouwd wat betreft het toetreden van orthodoxe joden tot het leger en verzet zich tegen gewelddadige protesten en aanvallen op orthodoxe Joden die in het leger dienen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.