Trump: Ambassade gaat eerder naar Jeruzalem

Sunday, February 25, 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump maakte zaterdag bekend, dat hij de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal versnellen. Hij zal vanaf mei in fasen verhuizen naar haar consulaatsgebouw in de Jeruzalemse wijk Arnona.

Het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem, waarin de Amerikaanse ambassade voorlopig wordt gevestigd.(Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In de eerste fasen van de verhuizing zullen naar verwachting ambassadeur David Friedman en een kleine persoonlijke staf zich in het gebouw in Arnona vestigen en het officieel de status van 'ambassade' verlenen. Later zal een volledige ambassade-annex aan het complex worden toegevoegd, met een nieuwe ambassade-faciliteit die de komende jaren elders in de stad zal worden gebouwd.

Opening op Onafhankelijkheidsdag
De ambassade wordt op 14 mei geopend, de dag waarop Israël 70 jaar geleden zijn onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De Israëlische ministers noemden de aankondiging van Trump een 'cadeau voor Onafhankelijkheidsdag'.

Premier Benjamin Netanyahu zal naar verwachting Trump formeel uitnodigen om Israël op dat moment te bezoeken, zowel om deel te nemen aan de viering van het jubileum als om toezicht te houden op de eerste fase van de verplaatsing van de ambassade.

(Engelse en Hebreeuwse ondertiteling beschikbaar).

Bij de opening van de zondagse kabinetsvergadering maakte premier Benjamin Netanyahu de verplaatsing bekend, en bedankte de Amerikaanse president: 'Dit is een groot moment voor de burgers van Israël en een historisch moment voor de Staat Israël met grote en historische gevolgen voor lange tijd. President Trump, u bent een grote vriend van Israël en wij bedanken u'.

Palestijnen 'not amused'
Het is niet verwonderlijk dat Palestijnse leiders woedend waren over de aankondiging. Hoofdonderhandelaar Saeb Erekat van de Palestijnse Autoriteit, die onlangs de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley toeriep 'houd je mond', heeft de volgende overdreven dramatische verklaring uitgegeven: 'Het besluit van de VS om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, en nu het verplaatsen van zijn ambassade aan de vooravond van 70 jaar sinds de Nakba, de etnische zuivering van ten minste 418 Palestijnse dorpen en de gedwongen verplaatsing van twee derde van ons volk, toont de vastberadenheid van de Amerikaanse regering om het internationaal recht te schenden, de tweestatenoplossing te vernietigen en de gevoelens van het Palestijnse volk en van alle Arabieren, moslims en christenen over de hele wereld te provoceren.'

Het Knessetlid Achmed Tibi (Gemeenschappelijke Arabische lijst) toonde zich weinig gelukkig met de beslissing. 'Trump's rede was onnodig, verkeerd en onverstandig. Het besluit om de ambassade binnen zo' n korte tijd naar Jeruzalem te verhuizen roept de vraag op of dit niet slechts een poging is om een vriend in nood te helpen,' zei hij zondagochtend.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.