IDF verhinderde aanval ISIS op Arabisch vliegtuig

Sunday, February 25, 2018 |  Tsvi Sadan
De IDF besloot woensdag iets te vertellen over een clandestiene activiteit van Unit 8200, de inlichtingendienst van het Israëlische leger. Deze geheime eenheid was in staat een poging van ISIS te dwarsbomen om een burgervliegtuig op te blazen dat onderweg was van Australië naar Abu Dubi.

Afbeelding: illustratie. (Archieffoto Moshe Shai/FLASH90)

De IDF verwees naar een nieuwsbericht in The Australian van 30 juli 2017, over de Australische politie die in Sydney vier verdachten arresteerde die van plan waren 'een terroristische daad te plegen met behulp van geïmproviseerde apparatuur'.

Nu informeert het IDF ons dat dankzij de inspanningen van Unit 8200 de Australiërs het leven van honderden passagiers konden redden. Volgens het nieuwsportaal Ynet probeerden de terroristen iedereen aan boord van de Etihad-vlucht te doden met een explosief dat in de koffer van een nietsvermoedend familielid van een van de terroristen was geplaatst.

Hoewel het incident zich op Australische bodem heeft voorgedaan, is het mogelijk dat de beslissing van ISIS om zich te richten op Etihad, de officiële luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Arabische Emiraten, geen toeval was. De VAE en Israël onderhouden al geruime tijd contacten met elkaar. In 2010 en 2016 hebben ten minste twee Israëlische ministers de VAE openlijk bezocht.

Het verbazingwekkende debacle van Mossad bij zijn vermeende moord in 2010 op Hamas' terroristische mastermind Machmoud Mabhouh in Dubai wijst niet alleen op een interessante samenwerking op het gebied van inlichtingen tussen de twee naties, maar toont ook aan dat dit pijnlijke incident niet in staat was om de banden tussen Israël en de VAE te verbreken. Israëls redding van de Etihad-vlucht in het bijzonder, en dit unieke geval van Arabisch-Israëlische samenwerking in het algemeen, laat zien hoe heilzaam Israël ook voor andere Arabische landen kan zijn.

Precis een dag nadat de IDF zijn rol in Australië onthulde werd de vitale rol van Unit 8200 in de veranderende militaire arena van vandaag opnieuw aangetoond. Donderdagochtend werden de Israëli's geïnformeerd dat alle cellulaire netwerken in Zuid-Israël waren gesloten. Volgens sommige bronnen was dit geen technisch probleem, maar een cyber-aanval, waarschijnlijk gepleegd vanuit het Egyptische schiereiland Sinaï. De soldaten van Unit 8200 zijn belast met de strijd tegen dit soort technologische oorlogvoering, die zoveel verschillende vormen kan aannemen.

In aansluiting op het rapport over het Australische incident vertelde een hoge functionaris van Unit 8200 zelfs dat deze eenheid ook 'buiten de grenzen van Israël opereert. We doen dingen zoals het gebruik van cyber-technologie veranderen in een offensief wapen. (...) Deze technologie is veranderd in een instrument om militaire en politieke doelen te bereiken'. Dezelfde officier zei ook dat eenheid 8200 het afgelopen jaar tientallen terreurdaden van Judea en Samaria heeft verhinderd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.