Groeten uit Israël: Demonstratie tegen uitwijzen illegalen

Sunday, February 25, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Zo snel als het weekeinde kwam, is het ook alweer voorbij. Het was een heel prettig weekeinde, eindelijk konden we weer in de tuin gaan zitten. Vrijdag was het weer zo prettig, dat ik te voet naar de supermarkt ben gegaan om nog een paar dingen te kopen. Ik loop heel graag door onze wijk. Die ligt aan de rand van de stad. Men heeft er een prachtig uitzicht op de natuur, zoals u ook kunt zien op de titelfoto van vandaag.

Het weer zal deze week nogal veranderlijk zijn, morgen zou het weer regenachtig zijn, maar vanaf woensdag gaan de temperaturen dan weer omhoog. Interessant is nu de vraag hoe het weer met Poerim (1 maart) zal zijn, want vaak is het uitgerekend dan is het verregend.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Grotendeels bewolkt, met mogelijk wat plaatselijke regenbuien in het noorden en het midden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en staat nu op 213,645 meter onder de zeespiegel.

Dit weekeinde heb ik me niet voor de nieuwsberichten afgesloten. Het is gewoon veel te spannend met al die affaires, de arrestaties van zovelen die ermee te maken hadden.
En dan was er nog het bericht over de Amerikaanse ambassade. Vrijdag werd in de media meegedeeld dat de VS hun ambassade nu toch nog dit jaar naar Jeruzalem willen verplaatsen, en wel op precies 14 mei, 70 jaar na de Onafhankelijk­heids­verklaring van de Staat Israël. Ik vroeg me af hoe daarop gereageerd zal worden, in Europa en vooral hier bij ons. Ook herinnerde ik me de uitspraak van Netanyahu dat de verhuizing nog dit jaar zal plaatsvinden, en het 'nee' dat hij daarvoor vanuit de VS kreeg (artikel). Vervolgens zei Donald Trump dat de ambassade tegen eind 2019 naar Jeruzalem zou worden verplaatst. En nu zou het al over nog geen twee maanden gebeuren. Maar Trump houdt zich aan zijn woord, mei 2018 is inderdaad vóór einde mei 2019.

Voor Netanyahu komt de verhuizing van de ambassade natuurlijk net op tijd, nu de ene affaire na de andere hem steeds verder in de hoek lijkt te drijven waaruit nauwelijks nog een uitweg mogelijk lijkt. Overigens maakt hij ook nu nog een zeer zelfverzekerde indruk, terwijl men zich in de oppositie al opwarmt om fit te zijn voor de verkiezingsstrijd, die volgens hen ieder moment zou kunnen beginnen.

Gisteren werd op de tv het resultaat van een nieuwe enquête gepresenteerd, dat eigenlijk een ander beeld geeft. Daar gaan Netanyahu en Likoed nog steeds aan kop, daarachter dan Yair Lapid met zijn partij Yesh Atid, en iets verder daarachter Avi Gabai met de Zionistische Lijst (Arbeidspartij). De burgers schijnen Netanyahu dus nog steeds te vertrouwen. Ik ben werkelijk benieuwd hoe het verder zal gaan.

Een demonstratie tegen het uitwijzen van illegale immigranten uit Afrika, en vóór het zuiden van Tel Aviv, had zaterdag plaats in het zuiden van Tel Aviv, rond de 20.000 mensen namen er aan deel. Daar werd ook vanochtend vroeg in de Ontbijt-tv over gesproken.
Ik dacht altijd dat de mensen die nu zullen worden uitgewezen, niet als vluchtelingen werden erkend, maar dat klopt helemaal niet. Velen van hen wachten al meerdere jaren op een antwoord op hun aanvraag. Men zou aanvragen natuurlijk van tevoren moeten verwerken, voordat men besluit iemand uit te wijzen en naar een derde land te sturen. Geen gemakkelijke situatie.

Demonstratie gisteren tegen de uitwijzing en voor het zuiden van Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuburg/Flash90)

Een van de uit te wijzen Afrikaanse illegale immigranten zei tijdens de demonstratie, dat het ook niet zijn keus was om naar het zuiden van Tel Aviv te komen. Een voorstander van het uitwijzen zei vanochtend vroeg op tv dat veel organisaties, ook uit Duitsland, de vluchtelingen geld willen geven, dan zou je ze toch ook naar Duitsland kunnen sturen als men daar toch zo graag voor hen zorgt. Duitsland is immers zo vriendelijk tegenover vluchtelingen. Ik kon mijn glimlach bijna niet inhouden.

Een nieuwe week is begonnen, het wordt beslist geen saaie week. Hoe zou het met al die affaires, Dossier 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 7000,... oh, neem me niet kwalijk, zó erg is het nog niet – hoe zou het daarmee verder gaan? Zullen al gauw de eerste illegale immigranten worden uitgezet? Hoe zal de wereld reageren op de verhuizing van de Amerikaanse ambassade? Al het overige vindt u in onze dagelijkse berichten.

Ik wens u, beste lezers, nog een prettige en rustige zondag en ons hier in Israël een goede en hopelijk rustige week toe. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.