Groeten uit Israël: Poeriem-optochten en marathons

Friday, February 23, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

We hebben het weer gehaald, het weekeinde. De alledaagse routine houdt nu weer even pauze, we kunnen allemaal een versnelling terug schakelen. Er hoeft niet meer naar de bus of de trein gerend te worden, er is tijd om eens diep adem te halen en nieuwe energie te tanken voor de komende week. Mijn zoon moet overigens, zoals u al weet, ook vrijdags naar school. Ditmaal is hij alleen gegaan, ik ben thuis gebleven omdat ik geen grote inkopen meer hoef te doen. Vanmiddag zijn we dan allemaal bijeen, de shabbat kan beginnen.

Volgende week vieren we Poeriem, het verhaal van koningin Esther. Ja, er is weer een jaar voorbij. Poeriem is een vrolijk feest, dat ons herinnert aan de Joden in Perzië. Voor dit feest verkleedt men zich en is men vrolijk, zoals bij carnaval. Is het niet interessant dat deze beide feesten bijna altijd samenvallen? In veel steden worden poeriem-optochten georganiseerd. Deze optochten hebben de bijzondere naam Adlojada. Dat woord betekent letterlijk 'tot je het niet meer weet'. Deze zin komt uit de Talmoed, waar staat dat men zich op het poeriemfeest eerst moet bedrinken 'totdat je het niet meer weet”, dus totdat je zo dronken bent dat je niets meer weet. OK, dat is heden ten dage natuurlijk geen goed advies, en ook de scholen verspreiden elk jaar voor Poeriem brieven aan de ouders, met het verzoek om met hun kinderen over de gevaren van alcoholgebruik te praten. Maar de naam 'Adlojada' is gebleven. Maakt u zich geen zorgen, het zijn mooie kleurrijke optochten, en geen drinkgelagen. Je hoeft er alleen maar vrolijk te zijn. En opdat niet alle steden hun optocht op dezelfde dag houden, wordt er al voor de eigenlijke datum van Poeriem mee begonnen. En vandaag is er zo’n optocht bij ons in Modi’in. Daarom verbaasde het me een beetje dat de kinderen vandaag toch naar school moesten. Om 12 uur begint het, daarom zijn er vanochtend vroeg al wat wegen afgesloten. Het afgelopen jaar zag Poeriem er zo uit:

De 'adlojada' in Modi’in afgelopen jaar

Net rond Poeriem is het weer nog niet altijd stabiel. Vaak regent het zelfs. Daarom wist men ook ditmaal niet zeker of de optocht door zou kunnen gaan. Vandaag kunnen er volgens de weerberichten wel wat regendruppels vallen, maar de meeste regen zou meer in de zuidelijke delen van het land vallen. Laten we dus hopen dat de huidige 'Adlojada' droog en vrolijk zal verlopen.

En hier is eindelijk het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met kans op lichte regenbuien, hoofdzakelijk in het zuiden en in de bergen.. De regenbuien kunnen met onweer gepaard gaan. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en staat nu op 213,665 meter onder de zeespiegel.

De Israëli's hebben een voorliefde voor joggen, dat heb ik u al eens verteld. Ze lopen gewoon graag, bij elke gelegenheid, maar vooral ’s&nbps;ochtends vroeg en ’s avonds kan men op veel plaatsen rennende en lopende mensen zien. Ook als ik ’s ochtends om 6 uur naar de mijn bus ga, kom ik vaak al enkele joggers tegen. En wie fit genoeg is, doet vandaag misschien aan de marathon van Tel Aviv mee, die vanochtend vroeg van start ging. 40.000 deelnemers zijn ditmaal van start gegaan, wat de marathon van vandaag tot de grootste marathon maakt die er ooit in Tel Aviv is geweest. Ook uit het buitenland zijn er velen naar Tel Aviv gekomen om aan de marathon deel te nemen.

Live video van de marathon in Tel Aviv

Onlangs las ik in de krant dat juist de Jeruzalemmers enthousiaste joggers zijn. En raad u eens waar de meeste deelnemers van de marathon van Tel Aviv vandaan komen? Goed geraden, uit Jeruzalem! Dat is wel grappig, maar aan de andere kant moet men ook niet vergeten dat Jeruzalem veel meer inwoners telt dan enige andere stad in Israël. Gelukkig is het vandaag niet zo warm. Bij eerdere marathons was het vaak veel te warm, en sommige deelnemers stortten in. Overigens vindt op 9 maart de marathon van Jeruzalem plaats.

Traject van de marathon van Jeruzalem

En nu, beste lezers, wens ik u een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Is het niet mooi om een dag ook eens zonder politiek, zonder schandalen en affaires (1000, 2000, 3000, 4000...) te beginnen? Nou, het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.