Bewoners Amona binnenkort naar nederzetting Amichai

Thursday, February 22, 2018 |  Redactie Israel Today
De bewoners van de ontruimde nederzetting Amona hebben lange tijd moeten wachten op hun nieuwe woning, soms zelfs ervoor moeten vechten. Het duurde een heel jaar tot woensdag de eerste mobiele huizen, de zogenaamde 'Caravillas', op een heuvel in de regio Binjamin in de nieuw opgerichte nederzetting Amichai werden opgesteld.

'Na een lange strijd zien we het einde van de tunnel,'zei de woordvoerder van de nederzetting Amona ,Avichai Boaron. 'Judea en Samaria zijn niet langer de achtertuin van Israël, maar een onmisbaar deel van het land. Zijn inwoners zijn niet langer mensen zonder huis, maar burgers met gelijke rechten.' (Meer over de lange strijd in vele artikelen).

De meeste van de uit hun huizen geëvacueerde gezinnen woonden het hele jaar in kleine eenkamerappartementen in een hostel in Ofra. Nu zou het nog drie weken duren voordat ze eindelijk hun nieuwe huis kunnen betrekken in Amichai, dat niet ver van de Bijbelse stad Shiloh in Midden-Samaria ligt.

In totaal werden 36 van deze stacaravans geïnstalleerd, zoals in bovenstaand video van de woordvoerder van de regio Benjamin te zien is. Ze zullen de gezinnen in staat stellen om naar hun huizen terug te keren. Tegelijkertijd wordt gestart met de bouw van de permanente woningen. De nieuwe nederzetting Amichai is de eerste wettige nieuw opgerichte nederzetting sinds meer dan 20 jaar.

Bulldozers begonnen eind vorig jaar met het voorbereiden van een kale heuveltop voor de nieuwe Joodse nederzetting Amichai. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Minister van Landbouw Uri Ariel (Het Joodse Huis) zond een groet naar de inwoners van Amona. 'We zijn blij met de terugkeer van de tractoren naar Amichai. We zullen verder bouwen voor de mensen die uit Amona zijn geëvacueerd en ik juich deze stap toe, maar helaas duurde het veel te lang. De gebeurtenissen van Amona, de lange wachttijd en de omstandigheden waaronder de inwoners van Amona moesten leven, zullen zich niet herhalen,' zei hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.