Groeten uit Israël: Netanyahu zelfverzekerd in de storm

Thursday, February 22, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren blauw, vandaag grauw. Het weer is vannacht volledig veranderd. Toen ik vanochtend opstond, hoorde ik hoe de regen op onze zonwering in de tuin neersloeg. Maar de paraplu heb ik toch maar thuisgelaten, ik was optimistisch, want de voor vandaag voorspelde regen zou later op de dag vooral in het zuiden van het land vallen. Zoals u op de titelfoto van vandaag kunt zien, was het nog steeds erg grauw toen ik onze redactie bereikte. Maar nu zie ik buiten weer iets van de blauwe hemel. Goed dat de paraplu thuis is gebleven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt en nevelig. Vooral in het zuiden van het land kans op regenbuien, begeleid door hier en daar wat onweer. Gevaar voor overstroming in de wadi’s in het zuiden.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en staat nu op 213,68 meter onder de zeespiegel.

De sneltrein laat nog even op zich wachten
Vandaag heb ik overigens mijn bus van 6.15 uur weer gehaald; wij – mijn dochter en ik – zijn vandaag gewoon 5 minuten eerder van huis gegaan. Dat was voldoende.
Ik zal trouwens nog langer met de bus naar Jeruzalem moeten reizen, in plaats van met de trein. Ongeveer een maand geleden was onze minister van Verkeer nog zo optimistisch dat hij feestelijk aankondigde dat de sneltrein van Tel Aviv naar Jeruzalem pas eind maart zal gaan rijden. We waren allemaal al blij dat we in slechts 28 minuten van Tel Aviv naar Jeruzalem konden reizen. Maar gisteren werden we dan weer in de werkelijkheid teruggezet en uit de dromen gerukt. Niks sneltrein. De start van de dienstregeling werd nu voorlopig met zes maanden uitgesteld. Er zouden nog een paar vergunningen ontbreken die nodig zijn om de lijn te exploiteren, aldus heette het in een bericht. Die vergunningen hebben te maken met veiligheid, en daarvoor moeten nog een aantal tests worden uitgevoerd. Ik vraag me alleen af of men daar niet eerder aan had kunnen, of zelfs moeten, denken. Helaas gaat dat hier bij ons vaak zo. Er wordt groots iets aangekondigd, en dan begint men zich pas serieus in de zaak te verdiepen. Dat was zo bij de tram in Jeruzalem, en ook bij onze vernieuwde luchthaven Ben Goerion, waarvan de opening steeds weer werd uitgesteld. Maar dat kent men in Europa vast ook al te goed, nietwaar?

Een tijdje geleden reed ik met de bus langs de spoorbrug, en ik was al blij dat ik daar binnenkort overheen zou kunnen rijden. Maar nu moeten we er nog langer op wachten.

'Dossier 4000' is het onderwerp dat steeds meer opwinding veroorzaakt, in de media wordt nauwelijks nog over iets anders gesproken. Iedereen praat alleen nog maar over de politieke aardbeving, het mogelijke einde van een tijdperk in Israël.

Gisteren werden de details van de verklaringen van de kroongetuige bekendgemaakt. Shlomo Filber was ooit de rechterhand van Netanyahu. En nu spreekt hij. In het nieuws werd gemeld hoe hij er door de politie van werd overtuigd dat hij kroongetuige moest worden. Hij zou eens moeten kijken hoe iedereen rondom hem rijk is geworden, alleen hij niet. Hij zou gebruikt zijn. Daarna zou hij zijn ingestort en hebben gehuild, en hij zou hebben ingestemd met de deal om kroongetuige te worden. Thuis waren we verbijsterd.

We staakten ons gesprek en luisterden goed wat er op tv werd gezegd. Zo zou bijvoorbeeld de vroegere Italiaanse premier Berlusconi, de destijds als minister van Buitenlandse Zaken fungerende Netanyahu een kostbare klok hebben geschonken. Shlomo Filber, die hem destijds begeleidde, zei daarna onmiddellijk dat hij de klok natuurlijk niet kon houden, en hij nam hem mee om hem aan de Staat te geven, waar het cadeau dan geregistreerd en bewaard wordt. Zo gaat dat met cadeaus die men in het kader van een publieke functie krijgt. Sarah Netanyahu zou geschreeuwd hebben van woede, zij wilde de klok terug hebben. Ik geef toe dat het inderdaad ongelooflijk klinkt. Vervolgens zou Filber van zijn post in het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ontslagen. Later kwam hij terug bij Netanyahu en werd zijn rechterhand en algemeen directeur van het ministerie van Communicatie. Vervolgens zou Filber hebben verteld hoe hij van Netanyahu persoonlijk instructies kreeg die hij vervolgens aan de telefoonmaatschappij Bezeq doorgaf. De politie zou Filber opnames hebben laten horen waarin de eigenaar van Bezeq, Shaul Elovitch, de directeur van het nieuwsportaal Walla instructies geeft voor de berichtgeving over Netanyahu. Oh, oh, kan ik dan alleen nog maar zeggen.

Artikel over de affaire in de krant Yediot Achronot – 'Netanyahu heeft me duidelijk gemaakt met wie ik te maken heb, aldus de kop, een citaat van een kroongetuige, met daaronder het artikel over die klok.

En hoe gaat het nu verder? Tot nog toe toont Netanyahu zich nog steeds heel zelfverzekerd, alles zou alleen maar verzonnen zijn om hem ten val te brengen. De Likoed-afgevaardigde Oren Hazan riep Netanyahu gisteren op, de regeringszaken eerst maar eens aan een ander over te dragen, daarvoor wordt hij door veel van zijn partijgenoten bekritiseerd. We moeten nu gewoon afwachten. Saai zal het niet zijn. In de oppositie bereidt men zich al voor op de verkiezingsstrijd.

Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Haast niet te geloven dat het morgen alweer vrijdag is. De tijd gaat juist snel als het niet saai is. Nou, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.