Premier Netanyahu in het nauw door kroongetuige

Wednesday, February 21, 2018 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu raakt in het nauw. De laatste omkoop-affaire, die de naam 'Dossier 4000' kreeg, zou zijn laatste affaire kunnen zijn en tot nieuwe verkiezingen kunnen leiden als de beschuldigingen juist blijken te zijn.

De geschorste directeur van het ministerie van Communicatie, Shlomo Filber (foto), tekende gisteravond een overeenkomst waardoor hij een kroongetuige in de zaak werd. In ruil daarvoor hoeft Filber in geval van een veroordeling niet gevangen te zitten.

De nieuwe affaire betreft de relatie tussen Netanyahu en het Israëlische telefoonbedrijf Bezeq en het nieuwsportaal Walla!, een dochteronderneming van Bezeq. Naast Filber werden zes andere personen gearresteerd, waaronder de eigenaar van Bezeq Sha'ul Elovitch, samen met zijn vrouw Iris en zoon Or, de directrice van Bezeq Stella Handler en een adviseur van Netanyahu, en een manager van de zakelijke afdeling van Bezeq.

Vertrouwelingen van Netanyahu zouden Bezeq voordelen hebben beloofd als het nieuwsportaal Walla als tegenprestatie positiever zouden schrijven over Netanyahu en zijn regering.

Shlomo Filber legde legde diezelfde nacht een eerste verklaring af voor de politie als kroongetuige. Hij was enige tijd Netanyahu's rechterhand. Tegelijkertijd ondervroeg de politie meerdere, bij Dossier 4000 betrokken personen, die momenteel in hechtenis zitten.

Wordt dit 'Dossier 5000'?
Dossier 4000 is niet de enige nieuwe zaak waarmee premier Netanyahu te maken heeft. Tijdens de ondervragingen kwam een andere zaak aan het licht, die in de Israëlische media een aardbeving werd genoemd.
De contactpersoon via welke Bezeq-eigenaren Shaul Elovitch en Shlomo Filber hebben gecommuniceerd is de media-consulent en voormalig journalist Eli Kamir, die ook betrokken zou zijn bij de nu gepubliceerde omkopingszaak. De media-adviseur van Netanyahu, Nir Hefetz, een van de gearresteerde verdachten van Dossier 4000, zou in 2015 aan Hila Gerstel, een rechter die toen werkzaam was bij de rechtbank Tel Aviv, de functie van procureur-generaal hebben aangeboden. Als tegenprestatie daarvoor zou ze dan een aanklacht tegen de vrouw van Netanyahu, Sarah, laten vallen. De rechter weigerde dit aanbod meteen, maar meldde de zaak niet aan de autoriteiten.
Later vertelde ze haar vriendin Esther Hayut, de huidige president van het Hooggerechtshof, over het aanbod. Op de vraag waarom zij dit niet aan de autoriteiten heeft gemeld, antwoordde zij dat zij hiervoor niet over voldoende informatie beschikte. Esther Hayut heeft ondertussen getuigd voor de politie en bevestigt dat ze wist van dit incident van haar vriendin.

Premier Netanyahu sprak gisteren op zijn Facebook-pagina en ontkende alle beschuldigingen tegen hem. Er zou een jacht worden gemaakt op hem en zijn familie.
Met betrekking tot Dossier 4000 zei hij:'We leven niet in het Wilde Westen. Er zijn hier geen persoonlijke beslissingen genomen. Alle beslissingen bij Bezeq worden genomen door professionele commisies, onder juridische controle. De bewering, dat ik me voor Bezeq heb ingezet, is uit de lucht gegrepen.
En wat de tweede beschuldiging betreft, de benoeming van de procureur-generaal, is niet minder uitgevonden en boosaardig. Ik heb Nir Hefetz hierover nooit benaderd, hij heeft mij nooit zoiets voorgesteld. En weten julli wat? Ik geloof niet dat hij tegen iemand anders een dergelijke mogelijkheid heeft genoemd.

Je kunt de timing van deze nieuwe zaak niet negeren, vervolgde hij. 'Nadat de lucht uit de Dossiers 1000 en 2000 was verdwenen en nadat bleek dat het Dossier 3000 niet eens met lucht was gevuld, stelt men gewoon nieuwe zaken voor - elke 2 uur een nieuwe zaak. Men neemt vertrouwelingen, verhoort hen en laat meteen valse uitspraken uitlekken. En we weten het doel: men wil het volk met alle kracht “een wolk boven het hoofd van de premier” presenteren. Het is gewoon ongelooflijk.'

Hij sloot zijn toespraak af met de woorden:'Dus, burgers van Israël, het is voor mij belangrijk dat jullie deze waarheid kennen. Ik wil dat jullie weten dat ik vertrouw op jullie en op het rechtssysteem en dat jullie op mij kunnen vertrouwen. Ik zal de staat Israël met verantwoor­delijk­heid, verstand en grote toewijding blijven leiden'.

Nieuwe verkiezingen?
De voorzitter van de Zionistische Unie/Arbeidspartij, Avi Gabai, heeft ondertussen opgeroepen tot het aftreden van Netanyahu. 'Het tijdperk Netanyahu is voorbij,' zei hij. Netanyahu zou zijn ambt niet waardig zijn.

Volgens een vorige week in opdracht van The Jerusalem Post uitgevoerde enquête zou (ondanks de corruptie-affaires) Likoed bij nieuwe verkiezingen een zetel winnen en de grootste partij blijven, gevolgd door de centrumpartij Yesh Atid die twee zetels verliest. De Arbeidspartij zou de derde partij zijn, met half zo veel zetels als Likoed. Bij de kleinere partijen verandert er weinig, waardoor het gemakkelijker wordt om een rechtse regering te vormen, dan een linkse.

De komende dagen zal blijken wat er met de nieuwe beschuldigingen gebeurt, of Dossier 4000 de laatste zal zijn in een reeks schandalen en uiteindelijk zal leiden tot het aftreden van premier Netanyahu zal leiden, wat het begin van een nieuw tijdperk voor Israël zou betekenen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.