'Verdrijven van pioniers kan tot burgeroorlog leiden'

Wednesday, February 21, 2018 |  Redactie Israel Today
Hoewel Israël het vaderland is van het hechte Joodse volk, is het land niet immuun voor een burgeroorlog. Dit is eerder gebeurd in de geschiedenis van het land. En Amerikaanse topambtenaren vrezen blijkbaar dat het weer kan gebeuren.

Het Israëlische Channel 10 News berichtte dinsdag dat de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, in een persoonlijke commentaar zijn bezorgdheid heeft uitgesproken, dat het dwingen van de Joodse Staat om pioniers te evacueren uit de Bijbelse gebieden Judea en Samaria, tot een dodelijk intern conflict zou kunnen leiden.

In de marge van de Conferentie van Presidenten van Grote Joodse Amerikaanse Organisaties sprak Friedman zich hard uit tegen de Palestijnse Autoriteit als belangrijkste hindernis voor vrede, maar naar verluidt zei hij over Israël: 'Het commando-echelon in de IDF verschuift steeds meer naar de nationaal-religieuze [sector]. Dit zijn mensen die zich gebonden voelen aan dit land als land dat hun door God werd gegeven. De verdrijving van honderdduizenden pioniers zou kunnen leiden tot een burgeroorlog in Israël'.

De voortdurende onbuigzaamheid van de Palestijnen en het potentieel voor een catastrofale breuk in de Israëlische samenleving heeft er volgens Friedman toe geleid dat de regering-Trump 'realistischer' is over het vredesproces. 'We willen geen verwachtingen wekken over de kansen op het bereiken van een vredesakkoord', zou hij hebben gezegd.

De Amerikaanse ambassade in Israël gaf later een verklaring uit, die niet ontkende dat Friedman deze opmerkingen had gemaakt, maar er wel op wees, dat de bronnen niet de volledige context hadden vermeld: 'Het verslag van Channel 10 is gebaseerd op drie deelnemers aan de conferentie die een groot deel van de context achter het commentaar van ambassadeur Friedman hebben weggelaten, evenals belangrijke aanvullende en gerelateerde opmerkingen van de ambassadeur.'

Natuurlijk is burgeroorlog in elke context een slechte zaak. En het feit dat Washington van mening is dat het een reële mogelijkheid is, is beangstigend, maar het volgt op waarschuwingen van veel deskundigen in Israël zelf.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.