Groeten uit Israël: Overleeft Netanyahu de aanklachten?

Wednesday, February 21, 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

De hemel is weer stralend blauw. Het was heel prettig toen ik vanochtend vroeg hier in Jeruzalem uit de bus stapte. Maar misschien kwam het ook doordat ik ditmaal bijna een uur later aankwam dan anders. Het was al half acht, voor mij is dat erg laat.

Waar lag dat aan? Sinds ik onze dochter ’s ochtends naar het station breng, parkeer ik mijn auto op een parkeerplaats in de buurt, om dan op ons nieuwe centrale busstation de bus naar Jeruzalem te nemen. Dat moet allemaal snel en zonder onverwachte gebeurtenissen gaan, want ik heb net 8 minuten de tijd om te parkeren en naar de bus te lopen. Vandaag stond de parkeerplaats vol met schoolbussen, de straat was volgestroomd met auto’s van ouders die hun kinderen naar de bussen brachten. Er was een schoolreis van een hele jaargang. Zodoende kwam ik iets later op de parkeerplaats; naar het busstation rennen hielp niet meer, ik kon mijn bus net nog van achteren zien, en toen was hij ook weg. Prachtig, dacht ik. Dan kon ik een pauze nemen van ongeveer 20 minuten, die ik gebruikte om ons nieuwe busstation te bekijken. Bij de zitplaatsen zijn zelfs stopcontacten en USB-aansluitingen om mobieltjes en laptops te kunnen opladen.


Prettig wachten op de bus in het nieuwe busstation in Modi’in

Om even over half acht kwam eindelijk mijn bus. Bij Jeruzalem was natuurlijk al een kleine file ontstaan, zodat de reis duidelijk langer duurde dan anders. Ik kan alleen maar hopen dat morgen alles weer volgens plan verloopt.

En nu terug naar het weer. Het schijnt vandaag een heel mooie dag te worden, er is geen enkele wolk aan de hemel te zien. Maar de komende nacht zal alles weer anders worden, regen en wind heeft men ons beloofd. De volgende shabbat zou overigens weer bovengemiddeld warm worden. Een eeuwig heen-en-weer, dat kent u ook wel.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt zonder noemenswaardige temperatuur­veranderingen. ’s Nachts hier en daar regen en onweer. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en staat nu op 213,70 meter onder de zeespiegel.

Hier bij ons in Israël was gisteravond een aardbeving. Maar maakt u zich geen zorgen, beste lezers, de aarde heeft hier niet echt gebeefd. Maar gisteravond berichtten alle media alleen nog maar over een politieke aardbeving. Het gaat om de nieuwste omkoopaffaire om onze zomaar door affaires omringde premier Benjamin Netanyahu. 'Er was niets, er is niets en er zal niets zijn,' zei hij altijd over de oudere corruptiezaken met de namen Dossier 1000, 2000 en 3000. Nu is er dossier 4000, en het zou - zoals ik gisteren al schreef - het laatste dossier kunnen zijn.

Titelpagina’s van de kranten van vandaag: Yediot Achronot (midden) spreekt over een aardbeving, de andere kranten, Israel Hayom (rechts) en Ma'ariv (links) zijn in hun koppen wat nauwkeuriger: 'Filber wordt kroongetuige'.

Filber is de naam van de voormalige directeur van het Ministerie van Communicatie. Hij is nu bereid zich tegen Netanyahu uit te spreken. En wat hij te vertellen heeft, schijnt zeer belastend te zijn voor Netanyahu. Gisteren verklaarde hij al waar het bij dit dossier 4000 om gaat.
Het gaat om voordelen voor de Israëlische telefoonmaatschappij Bezeq, als tegenprestatie voor een voor Netanyahu en de regering gunstige berichtgeving op het nieuwsportaal Walla!, dat een onderdeel is van Bezeq. Zeven mensen zijn al in voorarrest. Dat kan nog mooi worden.

En alsof dat nog niet genoeg was, kwam er gisteren nog een affaire boven water, en die veroorzaakte een aardbeving. Dat ging over een poging tot omkoping door mensen uit de directe omgeving van Netanyahu. Een vrouwelijke rechter kreeg in 2015 een aanbod om juridisch adviseur van de regering te worden, wanneer ze als tegenprestatie de aanklacht tegen Sara Netanyahu over een oudere zaak zou laten vallen. Oh, oh, oh, kan ik dan alleen maar zeggen. Het lijkt echt benauwd te worden voor Netanyahu. In de oppositie bereidt men zich al voor op de verkiezingsstrijd. Als al deze beschuldigingen waar blijken te zijn, zou ik niet graag in de huid van Netanyahu willen zitten. Het zou een catastrofe voor hem zijn, en het zou Israël in een nieuw tijdperk brengen. Nieuwsgierig hoe het verder gaat? Ik ook. Details over dit hele onderwerp in onze nieuwsberichten. Het wordt spannend.

Nu wens ik u een prettige en ontspannen woensdag, saai lijkt het hier bij ons niet te worden. Nou, het ga u goed, en blijf ons trouw.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.