Groeten uit Israël: En toen reed de trein niet verder

dinsdag 20 februari 2018 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is iets warmer geworden, hoewel het ’s ochtends vroeg toch nog vrij koud is. Zou het kunnen zijn dat we we nu langzaamaan afscheid nemen van deze toch vrij korte winter? Eigenlijk was alleen januari wat winterachtig, hij was vooral erg nat met flink wat regen en zelfs sneeuw op het Hermon gebergte. Die sneeuw zal er ook wel toe geleid hebben dat het waterpeil van het Meer van Galilea in één dag met een volle drie centimeter is gestegen. Dat is wel indruk­wekkend, maar helaas nog niet genoeg. Het zou goed zijn als de winter nog eens een kijkje bij ons zou nemen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer drie centimeter gestegen en staat nu op 213,72 meter onder de zeespiegel.

Sinds ongeveer twee weken is onze dochter in het kader van haar militaire dienst momenteel in Tel Aviv. De zwaarste tijd schijnt ze nu achter zich te hebben, de basisopleiding en een cursus van drie maanden, nu is ze eindelijk bezig met haar reguliere dienst. En die is in Tel Aviv. We waren daar allemaal heel blij mee, want zo zien we onze dochter nu veel vaker dan tot nog toe. Momenteel komt ze zelfs elke dag weer thuis. Ze is gewend geraakt aan het reizen met het openbaar vervoer. In alle opzichten is ze de afgelopen vijf maanden, sinds het begin van haar militaire dienst, veel volwassener geworden. Deze tijd is een echte levensschool, waarin je leert met vele, ook onverwachte, situaties om te gaan.

Een mededeling van de spoorwegen verraste haar gisteren in de trein naar Tel Aviv. De trein stopte nog vóór het station waar ze anders altijd uitstapt. Alle passagiers werd verzocht uit te stappen. De reden daarvoor was werkzaamheden aan het spoor tussen het station bij de universiteit in Tel Aviv en het station Bet Yehoshua bij Netanya. Daardoor kan men momenteel niet per trein tussen Haifa en Tel Aviv rijden. Voor de passagiers werden door de spoorwegen bussen beschikbaar gesteld, die hen dan verder naar Tel Aviv of van Tel Aviv naar het station Bet Yehoshua brachten. Klinkt eenvoudig. En dat is het eigenlijk ook. En zo leek het gisteren ook.

Passagiers wachten bij station Bet Yehoshua op de bussen die hen naar Tel Aviv moeten brengen. (Foto’s: Flash90)

Veel mensen zullen gisteren wel te laat op hun werk zijn gekomen. De bussen waren overvol. En ook op de weg was er veel meer verkeer dan anders.
Terug naar mijn dochter. Ze had gisteren nog niet geleerd hoe ze van het station van Tel Aviv Centraal naar haar basis kan rijden. Daarvoor heb je dan een lieve papa. Mijn mobieltje belde. Gelukkig heb je die praktische apps voor mobieltjes, waarmee je altijd precies weet hoe je het snelst ergens kunt komen. Zo leidde ik mijn dochter dan vanuit het station naar de juiste bushalte en vertelde haar ook welke bus naar haar basis rijdt. Daarbij kon ik op elk moment live zien waar zij zich bevond. De techniek is indrukwekkend. Ik heb mijn dochter rechtstreeks geleid tot ze bij de bushalte was, U denkt vast dat ze dat toch ook wel alleen had kunnen vinden. Dat kan wel zo zijn, maar zo zijn wij vaders nu eenmaal, of niet? Ik in elk geval wel. Vandaag is ze natuurlijk zonder hulp op haar bestemming aangekomen.

Dat hele gedoe had men zich kunnen besparen als de werkzaamheden aan het spoor niet midden in de week zouden worden uitgevoerd, maar in de weekeinden. Maar daar doen, zoals u weet, de religieuze partijen in de regering niet aan mee. De werkzaamheden aan het spoor op Shabbat hebben een tijdje geleden al bijna tot een regeringscrisis geleid. Maar is dat wel nodig? De werkzaamheden aan het spoor zijn nodig, het zou voor alle partijen eenvoudiger zijn als men ze in het weekeinde had kunnen uitvoeren. Ik bedoel maar, er werken toch ook andere belangrijke instellingen op shabbat. Elektriciteit, water, politie, ziekenhuizen, taxi’s, en nog veel meer. Kan men dan niet ook voor de spoorwegen een uitzondering maken ten gunste van de burgers? En dan heb ik het er nog niet eens over dat velen ook graag in het weekeinde openbaar vervoer zouden willen hebben. Ik weet, beste lezers, dat velen van u het niet met me eens zijn, maar zo denk ik nu eenmaal. Ik hoop dat het hele verkeer vanaf volgende week dan weer probleemloos zal verlopen.

Dossier 4000 is sinds gisteren het belangrijkste onderwerp in de media. Ja, we hebben een nieuwe affaire. Na de dossiers 1000, 2000 en 3000 is er nu ook een dossier 4000. Ook hier is onze premier er weer bij, en hij zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort door de politie worden verhoord. Ook nu gaat het weer over omkoping. Verwikkeld in deze zaak zijn de telefoonmaatschappij Bezeq en het nieuwsportaal Walla!, dat een onderdeel is van Bezeq, en dus dezelfde eigenaar heeft, die nu samen met enkele andere verdachten uit de directe omgeving van Netanyahu in voorlopige hechtenis zit.

'Nauwe medewerkers in hechtenis', artikel over 'dossier 4000' in de krant Yediot Achronot, op de pagina’s 2 tot 5, is toch ook wel duidelijk.

In totaal werden 7 verdachten gearresteerd. Voor een positieve berichtgeving over Netanyahu zou Bezeq voordelen hebben gekregen. Nou, ik ben benieuwd hoe deze zaak zich verder ontwikkelt. De hele rest melden we dan in onze nieuwsberichten. Saai schijnt het voor Netanyahu nooit te zijn. Of dit wellicht de laatste affaire zal zijn? Dan kan men zich wel op nieuwe verkiezingen voorbereiden. Nou, laten we eerst maar eens afwachten.

En nu wens ik u een prachtige en zinvolle dinsdag. Overigens is het maartnummer van ons magazine bijna klaar. Het thema is 'Israël, het land van de onbegrensde wonderen'. Ik hoop dat hij u bevalt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.